Snön på taken och tjälen i marken är inga hinder för husbygge. Det går utmärkt att bygga även vintertid och det finns faktiskt flera fördelar med att välja den kallaste årstiden.

Så länge husets sockel blir klar innan tjälen kommer, så går det bra att bygga resten av huset under vintern. Stommen kan gott resas i snö, som egentligen bara är en torrare form av regn. Snön lägger sig på ytan, tränger inte in i virket och är enkel att blåsa eller sopa bort.

Oavsett vilken årstid du bygger är det viktigt att så fort som möjligt få huset under tak i skydd mot väder och vind. Därför är elementhus ett ypperligt val i våra krävande finländska väderförhållanden.

– Vi färdigställer elementen inomhus, och skyddar dem väl både under transport och montering. På byggplatsen får vi dessutom snabbt upp huset under tak så det blir helt väderskyddat. På så vis kan vi säkerställa att det inte kommer in fukt i väggarna, säger Ulrika Ahlbäck som är vd för husleverantören Teri-Hus.

Vinterhalvåret är i allmänhet lugnare i byggbranschen, eftersom många fortfarande lever i tron att byggprojekt ska förverkligas sommartid. Utnyttja situationen och bygg på vintern, så är det mycket lättare att få tag på de där duktiga hantverkarna som oftast är fullbokade sommartid. Inleder du byggprojektet på hösten så kan du dessutom flytta in lagom till sommaren och fixa trädgården runt ditt nya hem. Det är egentligen alldeles logiskt att bygga vintertid, eller hur?

Bygg på vintern – men var noga med detta:

  • Arbetet med grunden kan inte påbörjas förrän bygglovet är beviljat. Ansök om bygglov i god tid så att byggprojektet verkligen kan inledas enligt tidtabellen. 
  • Planera ditt byggprojekt så att grunden är klar innan vintern för att undvika extra kostnader.

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Följ oss i sociala medier