Lilla husfabriken med stora muskler – och stort hjärta

Egentligen handlar det om yrkesstolthet. Den som kan bygga bra vill inte fuska. Teri-Hus prutar inte på kvaliteten i sina huselement, men är enormt flexibla när det gäller att anpassa dem enligt kundernas önskemål.

Vi står och betraktar ett fönsterbleck, eller närmare bestämt hur det är infällt i smygen på det huselement som nu står i lasthallen i Terjärv och väntar på sitt livs resa ut från fabriken.

Vi kunde ju spara en slant och fuska här, som många andra gör. Skippa infällningen och bara vika upp plåtkanten mot smygen i stället. Men då kan ju regnvatten sippra in i väggen och orsaka fuktskador. Tack vare infällningen undviker vi den risken, säger Teri-Hus vd Ulrika Ahlbäck.

Kvaliteten syns i både det lilla och det stora. I planering, materialval, byggnadsteknik och kundservice. Hållbarhet är ingen ny trend för Teri-Hus, företaget har redan länge använt inhemskt och återvinningsbart material så långt det är möjligt.

 

Till skillnad från många andra hustillverkare börjar Teri-Hus med fönstren. Stommen i huselementet pressas mot fönstret och på så vis får byggarna till riktigt täta fönster. Det är vanligare att göra tvärtom, att bygga elementet först och sedan lägga in fönstren och täta dem.

 

Konsten att bygga trähus har förädlats i byn i långt över ett sekel, och byggandet betraktas som ett hantverk. Faktum är att huselementen fortfarande tillverkas för hand i fabriken, på det sättet säkerställer Teri-Hus kvalitet i varje moment.

Våra hus håller i generationer. Vi har hittat en konstruktion som fungerar bra och som våra kunder är nöjda med. Visst följer vi med trender i byggbranschen men förivrar oss inte. Vi håller oss till det som vi vet att fungerar, vi är traditionella på det viset.

 

Otålighet och okunskap

Ulrika talar av erfarenhet. Hon är uppvuxen i Terjärv och var 17 år gammal när hon inledde sin karriär på Teri-Hus. Då sommarjobbade hon med att kopiera ritningar på kontoret. Hon var en av få kvinnor som studerade till byggnadsingenjör i Vasa i slutet av 1970-talet. Hon var 21 år när hon fick examen och 1982 började hon jobba som konstruktionsplanerare på Teri-Hus. Några år senare blev hon fabrikschef, ett minne hon skrattar åt i dag.

De ringde och bad att få tala med chefen. Jag svarade att jag är chefen. Vi var få kvinnor i byggbranschen på den tiden, men så är det inte längre.

 

Många av hemmen i den lilla byn Terjärv är elementhus tillverkade i den lokala fabriken. “Det är roligt att se att våra hus verkligen håller i generationer”, säger Ulrika Ahlbäck som bor i Terjärv och är vd för Teri-Hus.

 

Under sin arbetskarriär har Ulrika suttit på olika stolar inom industrin, men hon har följt Teri-Hus i över 40 år. Under den tiden har det förstås hunnit hända mycket inom byggbranschen, men Ulrika tycker ändå att det är människorna som förändrats allra mest.

Förr fick det ta tid att bygga hus. Vi valde en hög plats där solen föll på ett lämpligt sätt över tomten. Vi planerade noga innan vi satte i gång. Nuförtiden är människor otåliga, de ber om offerter innan de ens har bestämt vad de vill bygga för hus. Det är lite märkligt.

Eftersom utbudet av tomter i städerna är begränsat, väljer vi också att bygga hus på betydligt sämre mark i dag. En annan förändring är människornas sinande praktiska kunskaper om byggande, det finns människor som aldrig byggt något i sitt liv.

För gick kunskapen över från far till son, men så är det sällan längre. Den som inte har sakkunskap, och inte heller tid eller intresse av att lära sig, kommer troligen att agera med känsla. Det är lite oroväckande när det gäller en så stor investering som ett hus.

Den som ska bygga hus och verkligen försöker läsa på, kan ändå bli uppgiven. Det finns många sätt att bygga hus, och även om du bestämmer dig för det klimatsmarta alternativet trähus så går även det att bygga på flera olika sätt. För att inte tala om utbudet av material, som kan kännas överväldigande. När allt är möjligt kan det plötsligt bli väldigt svårt att välja.

 

Huselementen tillverkas för hand i fabriken, med yrkesstolthet. Om en list inte riktigt passar så snickras den till så att den sitter snyggt. Kvaliteten syns i stort och smått, även i små byggnadstekniska detaljer.

 

Stora huselement ger flexibilitet

Förr i tiden spirades trähus av lösvirke på byggplatsen. Den trenden har återvänt, men enligt Ulrika är det kanske inte att föredra i finländska väderförhållanden. Vid platsbygget tar det onekligen tid innan huset är skyddat från väder och vind.

Vi anser att det är säkrast att färdigställa elementen inomhus under övervakning, och sedan skydda dem väl både under transport och montering. På byggplatsen får vi dessutom snabbt upp huset under tak så det blir helt väderskyddat. På så vis kan vi säkerställa att det inte kommer in fukt i väggarna.

Teri-Hus har verkat i Terjärv sedan 1974. I början satsade företaget på att tillverka små huselement och erbjöd kunderna färdiga husmodeller, som knappt gick att förändra. Ännu i dag finns det hustillverkare som kör den stilen. Take it or leave it. Teri-Hus övergick rätt tidigt till storelement eftersom de ger mera spelrum.

Med stora huselement kan vi sätta in fönster och dörrar på exakt rätt plats och göra en hel vägg åt gången. Det ger oss möjlighet att bygga precis så som kunden önskar. Kommer kunden in med en egen skiss på rutigt papper, så kan vi förverkliga den.

 

På Teri-Hus i Terjärv jobbar 35 anställda varav 20 i fabriken. Erica Wärnman är arbetsledare sedan ett år tillbaka. Hon är utbildad byggnadsingenjör och har även sommarjobbat i produktionen.

 

Emma Dahlbacka studerar till byggnadsingenjör och jobbar på Teri-Hus vid sidan om studierna. Hon uppskattar sin arbetsplats, de fina kollegerna och möjligheterna att utvecklas inom sitt yrke.

 

Enkla lösningar – eller helt unikt

Teri-Hus är sedan länge en del av koncernen Rani Plast. Det går bra för Teri-Hus och många sålda hus väntar på att bli byggda. När det gäller kunder ser Ulrika att utvecklingen går åt två håll. Huskatalogen finns kvar, men för många fungerar den numera mest som inspirationskälla. I dag är det vanligt att kunden utgår från en färdig husmodell, och formar om den enligt eget tycke och smak. Det händer också att kunder kommer in med helt egna skisser eller bilder som de hittat på nätet. Utgående från dem planerar Teri-Hus vidare tillsammans med kunden.

– Å andra sidan ser vi att allt fler vill ha en enkel lösning. Ett färdigplanerat hus som är välgenomtänkt och praktiskt. Huspaketet Easy är vårt svar på den efterfrågan.

Teri-Hus har till och med anlitat en inredningsplanerare som har gjort alla materialval färdigt. Den som köper ett Easy-hus behöver egentligen bara välja om huset ska ha högt eller lågt yttertak, och om inredningen ska gå i grått eller vitt. Enklare än så kan det knappast bli att bygga hus.

När det gäller unika hus bygger Teri-Hus både stort och smått. Nere vid Fiskarstranden i Vasa har Teri-Hus fått chans att visa upp sina muskler. Här har de varit med och förverkligat Fiskets hus, en speciell arkitektritad byggnad som inte har en enda rak yttervägg. Företaget tvekade visserligen inför utmaningen, men tack vare sin gedigna erfarenhet och expertis vågade Teri-Hus ändå ta sig an projektet. Ett bra beslut som gjort att även många byggföretag fått upp ögonen för lilla Teri-Hus som husleverantör.

– Vi är en lagom stor husfabrik. Vi är tillräckligt många för att kunna hantera större projekt men samtidigt tillräckligt få för att kunna vara flexibla och ge bra kundservice. Vi har ett gott rykte och det värnar vi om.

 

Top 3 skäl varför välja Teri-Hus

Flexibilitet

Vi hjälper dig planera ett hus som passar på din tomt och som uppfyller dina önskemål, till ett rimligt pris. För att lyckas med det krävs flexibilitet, och det har vi gott om på Teri-Hus. Vi tillverkar stora huselement som ger oss möjlighet att bygga precis som du önskar.

Hos oss får du planera och förverkliga ditt drömhus i nära samarbete med vår yrkeskunniga personal. I varje byggskede, från planering till montering, finns vi där som stöd. Vi delar gärna med oss av vår erfarenhet och expertis för att du ska få bästa möjliga hus för pengarna.

Top 3 skäl varför välja Teri-Hus

Hållbar kvalitet

Vi bygger i trä, med noga utvalt material av högsta kvalitet. Våra trähus är sunda boendemiljöer med genomtänkta och beprövade konstruktioner. Våra huselement tillverkas för hand med stor yrkesskicklighet och levereras med hela tio års garanti. För att kunna garantera hög kvalitet även på utfört arbete anlitar vi alltid Teri-Hus erfarna montörer. Alla Teri-Hus är CE-märkta i sin helhet, både när det gäller material och arbetsskeden.

Top 3 skäl varför välja Teri-Hus

Miljövänligt byggande

I Terjärv har vi redan länge varit noga med att ta vara på material som finns i närheten, och undvika spillmaterial. Vi bygger hus av inhemskt material så långt det bara är möjligt och tar hänsyn både till hur miljövänliga och återvinningsbara materialen är. Vi har byggt miljövänligt så länge att vi inte ens kan föreställa oss att bygga på något annat sätt.

Top 3 skäl varför välja Teri-Hus

Hus som håller i generationer

Många av hemmen i byn Terjärv är elementhus tillverkade i Teri-Hus fabrik på orten. Teri-Hus grundades 1974 och har sedan dess byggt högklassiga, tidlösa hus som håller i generationer. 

Hälsa på hemma hos Stina och Tage, som flyttade in i sitt nybyggda Teri-Hus för 37 år sedan. De berättar om hur det var att bygga hus på 1980-talet, och vad som kändes viktigt då. I dag är de glada över att de valde att satsa på kvalitet.

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Följ oss i sociala medier