HUSPLANERING

För att lyckas med din husplanering är det flera saker du behöver tänka på. Du börjar planera huset redan när du skaffar tomten. Om du redan då vet hurdant hus du vill bygga så är det viktigt att kontrollera att det är möjligt på den tomt du har valt. Läs planbestämmelser, undersök tomten och omgivningen och ta reda på om det finns byggplaner på området som kan påverka trivseln i framtiden.

Husplanering – var ska du börja?

Ett husbygge är ofta livets största investering. Därför är det viktigt att skapa en realistisk budget för byggprojektet redan från början. Överväg att anlita en utomstående expert som huvudplanerare för ditt byggprojekt.

Husplanering inleds ofta i köket, vilket inte är så konstigt eftersom det är hemmets hjärta för många. Den som börjar rita sitt drömhus har oftast en klar uppfattning om hur många rum som behövs och vilka utrymmen som känns viktigast. Många har svårigheter med rumsuppfattning, vilket gör att det blir knepigt att veta vad som verkligen ryms in. Ett vanligt misstag är att försöka pressa in alla sina drömmar på en alldeles för liten yta.

Vad kan vi hjälpa dig med?

När du vet var du ska bygga och vad du får bygga på din tomt så kan vi fortsätta planera tillsammans. Boka ett gratis planeringsmöte med det tema som känns mest relevant för dig just nu. På Teri-Hus stöder vi dig hela vägen hem.

Byggprocess

Kom igång och första husbyggets olika skeden.

Tomt

Utnyttja din tomt på bästa möjliga sätt

Planlösning

Planera ditt välfungerande drömhus

Budget

Bestäm var du ska satsa och spara

Husplanerarens experttips: Så lyckas du med husplaneringen

PLANERA HUS SOM PASSAR PÅ TOMTEN

Ett vanligt misstag i husplanering är att fokusera för mycket på planlösningen utan att tänka på hur huset kommer att se ut på utsidan. Utifrån sett kan fönster och dörrar hamna på märkliga ställen, vilket gör att husfasaden inte ger något enhetligt intryck. Därför rekommenderar husplanerare Johanna Utriainen att den som ska planera hus börjar med att granska tomten och omgivningen runt omkring.

När du har koll på tomten är det dags att börja fundera på hurdant hus som skulle passa där. I det här skedet är det bra att bekanta sig med färdiga husmodeller som kunde fungera på din tomt. Hittar du en färdig planlösning som känns rätt, kommer det att underlätta processen och göra att ditt byggprojekt går betydligt snabbare framåt. Samla bilder på hus och planlösningar som du gillar, den mappen är värdefull för en husplanerare som försöker förstå vad du vill ha i ditt hus.

– En del husbyggare lusläser planbestämmelser och vet vilka regler och begränsningar som gäller för tomten. Andra köper tomt på ett detaljplanerat område, utan att närmare kontrollera vad som egentligen får byggas där. Det här kan orsaka tilläggskostnader som kunden inte har räknat med, vilket kan kännas som en otrevlig överraskning. Brandskyddsbestämmelser glömmer många kunder att kolla.

Under sina tio år som professionell husplanerare på Teri-Hus har Johanna Utriainen sett skisser av alla de slag: allt från arkitektritade skisser, färdiga husmodeller och kundernas egna planer. Antingen involveras hon i byggprocessen redan från början och gör ett första förslag till planritning, eller så kommer hon in i bilden i ett senare skede när affärerna redan är gjorda och det är dags att göra huvudritningar.

– Många kunder lämnar in egengjorda planritningar till oss husplanerare. Skisserna kan ibland vara rätt så orealistiska, men ändå värdefulla. Den kund som försöker ritar tänker samtidigt igenom vilka utrymmen som behövs och vad som är viktigast i huset. För en husplanerare är det bra att veta vad kunden önskar sig, men också vad kunden är redo att prioritera bort om det skulle krävas.

ALLT FLER KÖPER INFLYTTNINGSKLART

Under Johannas tid i branschen har tomterna blivit mindre och i takt med det byggs också mindre hus. Tomten kan vara utmanande att bygga på, av flera olika orsaker. Det kan handla om höjdskillnader, knepig jordmån eller grannhus som ligger nära intill. Nuförtiden måste byggnadernas placering på tomten verkligen planeras med eftertanke. Bestämmelser måste följas noggrant, speciellt brandskyddsbestämmelser.

– En annan sak som har förändrats är kundernas delaktighet i byggprocessen. Allt fler beställer huset inflyttningsklart och många av dem vill ha hjälp med planeringen. Få är intresserade av byggteknik- och byggmaterial och vill därför att vi husplanerare föreslår bra lösningar. Och sådana finns det ju gott om på Teri-Hus

VÄLJ LEVERANTÖR MED EGNA HUSPLANERARE

Alla beslut som kunderna väljer att inte fatta själva överlåts i praktiken till husleverantörens planerare. Johanna påpekar att det fungerar utmärkt på Teri-Hus, eftersom företaget har egna planerare och byggnadskonstruktörer som har ett nära samarbete. Försäljaren sköter den huvudsakliga kommunikationen mellan kunden, planeraren och offertberäknaren. Det är bra, för då hålls informationen om kostnaderna uppdaterade.

I arbetet som husplanerare njuter Johanna av att få använda sin kreativitet, föreslå bra lösningar och diskutera med nöjda kunder. Ibland hör nyinflyttade av sig, och berättar vad de gillar mest i sitt nya hus.

– Det är lite lustigt att så många nämner praktiska saker. Det visar att lösningar som förenklar vardagen är mycket viktiga. I ett välplanerat hus är livet smidigt, både vardag och helg.

Johannas experttips:
Så lyckas du med husplanering

Tomt

  • Köp tomt på ett område som du tycker om och som motsvarar dina önskemål.
  • Om du redan vet hurdant hus du vill bygga, kontrollera att det är möjligt på tomten.
  • Gör upp en realistisk budget för husprojektet.
  • Besök tomten, bekanta dig med omgivningen och undersök hur solljuset rör sig över tomten.
  • Kontrollera planbestämmelser och ta reda på hur de påverkar ditt husbygge. Det kan finnas omständigheter som gör att bestämmelserna behöver tas i beaktande redan i husplaneringen.
  • Rita en skiss av tomten, exempelvis på tomtkartan. Förutom huset ritar du in eventuella bilplatser, kanske garage eller carport. Rita också in vägen till huset, husets huvudingång, husets tekniskt utrymme och även grannarnas hus. Fundera också var tomten är som vackrast och märk ut den platsen i skissen.

Hus

  • Välj en stil på huset som passar dig men som också passar på tomten och i den närliggande miljön.
  • Börja med att fundera på hur huset ska se ut på utsidan. När du har koll på det kan du fortsätta husplaneringen inne.
  • Försök hitta en färdig husmodell som du gillar. Kontrollera om den skulle passa som sådan, eller om den behöver omarbetas. På det sättet får du en konkret ram att utgå från när du börjar planera huset.
  • Samla bilder på snygga hus och detaljer som du gillar.

Platritning

  • Om du bestämmer dig för att göra en egen planritning är det viktigt att du ritar den i skala. Du kan till exempel använda rutat papper. Bestäm att en ruta är en halv meter. En ytterdörr är en meter bred, den ska alltså täcka två rutor.
  • Fundera på husets storlek kom ihåg att märka ut husets yttermått. Notera att en yttervägg är minst 300 mm tjock, räkna med 100 mm för en mellanvägg och 150 mm för bärande väggar. Det här är ett bra arbetssätt för dig som vill rita en skiss som är så realistisk som möjligt.
  • Tänk igenom husets dygnsrytm. När är ni hemma? Vilka rum är viktiga? När och var vill ni njuta av solljuset?
  • Välj husets uppvärmningsform och bestäm om värmecentralen ska placeras i huset eller garaget.
  • Fundera om planen verkligen kommer att fungera i praktiken. Viktiga aspekter kan vara barn, fritidsintressen och husdjur. Kolla också att du tänkt på att skapa tillräckligt med förvaringsutrymme, ett välfungerande grovkök och en plats där du kan få arbetsro (ifall du behöver det hemma).
  • Tänk på att huset ska fungera även om din livssituation förändras.

Inredning

  • Håll gärna samma stil ute och inne, så att huset ger ett enhetligt intryck.
  • Välj material och färger med omsorg, och glöm inte att fundera på ljus och ljud. Behövs ljudisolering i något rum? Ekar det i öppna utrymmen? Vill du ha in mycket naturligt ljus, och i så fall vart? Behöver du skapa skydd mot sommarens allra varmaste strålar?
  • Satsa på tidlös inredning, speciellt om du vill kunna trivas i huset även om 20 år utan att ha renoverat ett endaste rum.
  • Trender är kul, men det är betydligt enklare och billigare att låta trender prägla textilier och möbler än att låta dem styra valet av fasta material. Samma princip gäller husfasaden. Ett harmoniskt intryck uppstår då huset smälter in i sin omgivning, både när det gäller fasad och inredning. På det här sättet skapas ett hus att trivas i många år framöver.

Tillbaka till Att bygga hus

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Följ oss i sociala medier