Christels resa till husplanerare på Teri-Hus har varit intressant och mångsidig. Under resans gång har hon samlat erfarenhet både som planerare av hus och segelbåtar. Nu ska ni få ta del av Christels tankar gällande husplanering av idag.
IMG_0127

Planerarens arbete är att rita ner kundens husdrömmar och förväntningar på papper i en sådan form att huset är tekniskt möjligt att förverkliga men fortfarande motsvarar kundens önskemål. Låter det utmanande? Det är det, men samtidigt väldigt intressant, säger Christel. Fastän husen har förändrats med tiden är det en sak som inte ändrat. Familjen vill ha ett hus som liknar dem.

En sak som inte ändrat under årtionden är att varje kund är unik och förtjänar ett välplanerat hus.

Att planera ett hus börjar med en träff mellan husrepresentanten eller husplaneraren och kunden. Vid detta första möte tar man reda på vad kunden vill ha, ser på eventuella skisser eller inspirationsbilder som kunden har och listar detaljer som familjen verkligen vill ha i sitt hem. Samtidigt försöker man så långt som möjligt hitta vad det är kunden drömmer om. Vid första träffen tar man även reda på om huset ska vara modernt eller traditionellt, en-plans eller två-plans och ungefär hur stort eller många kvadratmeter. En utmaning kan vara att alla önskemål inte får plats och då måste man göra kompromisser och prioriteringar.

– En utmaning kan vara att alla önskemål inte får plats och då måste man göra kompromisser och prioriteringar.

Nu för tiden vet kunden ganska exakt vad hen förväntar sig av sitt nya hem, säger Christel. Tillsammans med planeraren börjar man sätta ner dessa förväntningar på papper. Planerarens roll är att erbjuda sin erfarenhet och kompetens vad gäller vettiga lösningar och belysa sådana detaljer som familjen kanske inte beaktat. Ibland ändrar planritningen en hel del när planeraren kommer in i processen, men ibland gör man bara små finjusteringar. Planeraren är experten som ska upptäcka sådana saker som familjen kanske inte tänkt på, om det så är fråga om bärande konstruktioner, planebestämmelser, WC-dörrens öppningsriktning mot vardagsrummet eller bredden på trappor och korridorer, säger Christel.

IMG_9442

I allmänhet behövs 2-3 planeringsomgångar för att nå ett bra slutresultat. På pappret är det lättare att ändra varför det är bra med flera versioner. Samtidigt med att man planerar bottenplanen bör man även beakta fasaderna. Christel liknar husplaneringen vid att lägga pussel, varje bit skall hitta sin givna plats, varje ändring påverkar helheten och allt ska bli på centimetern rätt.

– Jag försöker med mitt planeringsarbete finna hållbara lösningar för familjen. Redan i planeringsstadiet skall man fundera på vad framtiden kan föra med sig. Kanske familjen behöver fler sovrum eller hur ska huset användas när ungarna flyttar ut? Hur kan bottenplanen ändras i framtiden med att t.ex ta bort eller lägga till några mellanväggar. Ekologisk och hållbar planering är när utrymmena kan utnyttjas mångsidigt också i framtiden.

IMG_9444

Bottenplanen har ändrats med tiden. – Då man tidigare byggde stora avskilda kök vill man idag ha mera gemensamma utrymmen. Familjen vill spendera tid tillsammans! Detta betyder stora kombinerade vardagsrum-kök-matplats-helheter där man samtidigt kan kocka, äta och umgås. En tid var husen uppe i storlekar på närmare 300 m2, nu har trenden tydligt vänt. Idag koncentrerar man sig på bra planering och effektivt utnyttjande av varje kvadratmeter. Även med mindre kvadratmetrar kan man skapa en välfungerande helhet, enligt Christel.

– Att ha planerat segelbåtar är en bra erfarenhet, där är verkligen varje centimeter av största vikt. Samma princip kan användas också på hus så att alla kvadratmetrar används effektivt.

IMG_9447

Ett hus är kanske det största inköpet i en finländares liv. Det är fint att få vara en del av detta, att få förverkliga husdrömmar, konstaterar Christel och fortsätter:
En planerares yrkeskunskap syns bäst när slutresultatet är ett praktiskt, tekniskt välfungerande hus som även prismässigt är vettigt.

När kund, planerare och konstruktionsplanerare alla är nöjda är helheten oftast strålande.

Christels minneslista för nya byggare:

  1. Redan innan tomtköp, kontrollera byggbestämmelserna. Vad får man bygga på tomten? På detta sätt försäkrar du dig om att husdrömmen inte spricker redan innan den börjat. Ta i beaktande att huset ska vara en del av områdets helhet.
  2. Sätt upp en budget för projektet, som du försöker hålla.
  3. Fundera på hur du vill bo.
  4. Om du redan har en vision eller färdig husmodell, bottenplan eller inspirationsbild, berätta eller visa för planeraren redan från början så är ni en bra bit på väg till ett lyckat slutresultat.

Det viktigaste målet för en husplanerare är bästa möjliga hemmet för familjen. En nöjd kund är alltså den bästa mätaren!

The post Asiantuntija äänessä: Talosuunnittelija appeared first on Talosanomat.

 

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Beställ nyhetsbrev

Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter? Bekanta dig med våra principer för dataskydd.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Följ oss i sociala medier