Huset är lika ståtligt efter 37 år / Huset är lika ståtligt efter 37 år

Unika hem: Huset är lika ståtligt efter 37 år

Huset är byggt långt innan det fanns inspirationsbilder på internet, och inte fanns det mycket till huskataloger att bläddra i heller. Men Stina visste hur hon ville ha det, och Tage gillar hennes stil. Paret har snart bott 40 år i sitt Teri-Hus, och är glada över att de valde att satsa på kvalitet.

Hemmet är öppet, ljust och harmoniskt. Ljusinsläppet maximeras med hjälp av burspråk i både kök och vardagsrum, som övergår i en stor inglasad terrass med fantastisk utsikt mot en prunkande trädgård. Kanske är det den ljumma sommarvinden, terrassgolvet med klinkers och de vackra krukorna som för tankarna till sydligare breddgrader. Det känns som i Sydeuropa, men platsen är i Terjärv, Österbotten.

När vi byggde huset var det inte så vanligt med uteplats, och speciellt inte en terrass med klinkergolv. Jag minns att byggaren som var här och gjöt plattan frågade om vi skulle ha en “danslava”, säger Stina Kainberg och skrattar.

Idén till de gråa detaljerna i den vita husfasaden kom från en bekant som varit på en resa och sett ett snyggt vitt trähus med grått runt fönster och dörrar. Ett rätt ovanligt val i början av 1980-talet, som sedan blev mycket populärt.

Samlade husinspiration på arbetsresor

De sydeuropeiska vibbarna får snart sin förklaring. Stina Kainberg och Tage Lundström har rest mycket i jobbet, hon har jobbat som kläd- och textildesigner och han som exportchef. Stina reste ofta på trendspaning till länder som Frankrike, Italien och Spanien och passade samtidigt på att samla inspiration till det hus de började bygga 1983.

Jag visste att huset skulle vara vitt, och jag ville ha in mycket ljus. En bekant som varit på en resa nämnde att han sett ett snyggt vitt trähus med grått runt fönster och dörrar. Då kände jag direkt att det ska vi ha! Tillsammans med Teri-Hus ritade vi upp huset, det var enkelt för vi hade en tydlig bild av hur det skulle se ut, säger Stina.

Ljusinsläppet i huset maximeras med hjälp av burspråk i både kök och vardagsrum. Ett konkret exempel på nytänkande under en tid då de flesta hus ännu byggdes som rektangulära lådor.

Hon påpekar att det är bra att bo ihop några år innan man bygger ett gemensamt hem. Då har man en uppfattning om hur livet tillsammans ser ut och vilka behov som behöver uppfyllas i det nya hemmet.

Då vi bodde i radhus blev jag så irriterad över att Tage alltid tog sin tallrik till vardagsrummet och åt framför teven. Därför bestämde jag att teven i nya huset ska vara placerad så att han ser den från matbordet, säger hon och skrattar.

Ett separat klädrum i anslutning till sovrum och badrum var också viktigt, eftersom både Stina och Tage har mycket kläder. Dessutom ville paret ha en dörr ut från sovrummet till terrassen.

En öppning mellan kök och vardagsrum gör att den som står i köket kan delta i diskussionen med gäster. En vanlig tanke i dag, men inte på 1980-talet då de flesta byggde helt separata kök och vardagsrum.
När terassgolvet skulle förstoras ville husägarna använda en mosaikbård som övergång. Några färdiga mosaikplattor fanns inte att köpas så paret köpte klinkerplattor i olika nyanser och bad golvläggaren knäcka dem till små bitar, som sedan placerades för hand.

Originalkakel i badrummet

Både Stina och Tage uppskattar kvalitet och valde materialen i sitt hus med omsorg. Då var det naturligtvis svårt att föreställa sig att de skulle röra sig på samma ytor även om 40 år, men precis så blev det. Paret är mycket nöjda med sitt Teri-Hus och har inga planer på att flytta.

Förr hade byggarna tid att göra sitt arbete ordentligt, och det är säkert en orsak till att huset hållit så bra genom åren. Tänk att vi fortfarande har samma kakel i badrummet som då vi flyttade in till midsommar 1984, säger Stina.

Badrummet är fortfarande i originalskick, kakel- och klinkerplattorna är de ursprungliga som lades år 1984. Husägarna ville ha in ljus i varje rum, även i badrummet.
Donna är parets fjärde labrador. Med hund i huset är det speciellt viktigt att välja slitstarka material som håller i åratal.

En del renoveringsarbete har paret låtit göra genom åren. På utsidan har fönstren bytts ut mot norr och syd. Eftersom huset står på en sluttande tomt behövdes dräneringsarbete utföras för några år sedan. På insidan gjordes en större ytrenovering för 15 år sedan då även köket förnyades. Husets våtutrymmen är fortfarande i originalskick. Luftkonditionering talade ingen om i början av 1980-talet, så det har paret installerat i efterhand. Terrassen har också glasats in i efterhand.

Parkettgolvet i ek har vi förnyat några gånger, eftersom det ständigt slits av hundtassar. Vi har alltid haft hund och då är det viktigt att ha slitstarka material i hemmet. Billigt och bra finns inte, säger Tage.

Det vitmålade taket i kombination med fönstren gör att huset känns ljust och rymligt, även om takhöjden är normal.
Vitt och olika toner av beige fungerar som basfärger i hemmet. Inredningen är ljus men ändå varm. Den harmoniska helheten bryts av spännande detaljer som växter, tavlor och föremål.

Ett hem fullt av historier

Om paret skulle bygga på nytt så skulle de satsa på en högre takhöjd för att få mera rymd. Det var ovanligt med grovkök när de byggde men eftersom de hade hund så planerade de faktiskt in ett litet hjälpkök.

Grovköket skulle gärna få vara större. Men i övrigt är jag nöjd med vår planlösning och våra val. Inredningen går mycket i vitt och grått, men med en varm känsla. Det fungerar ju utmärkt även i dag, säger Stina.

Dörrar till den stora inglasade terrassen finns både i sovrum och vardagsrum. Den gjutna plattan för uteplatsen har förstorats i efterhand. Mosaikbården i klinkergolvet visar yttre gränsen för den ursprungliga plattan.
I vitrinskåp och hyllor står vackra glas, vaser och andra souvenirer från livets otaliga resor.

Väggarna pryds av tavlor och vitrinskåp fyllda med vackra föremål från parets resor. Det finns otaliga minnen och många historier att berätta, men hemmet präglas också av ett härligt lugn.

Vi har rest färdigt nu. Allt har sin tid. Nu vill vi vara här och njuta av hemmet och trädgården. Vi gillar att duka upp fint och ha matgäster här på vår inglasade terrass. Trädgården blir jag aldrig klar med, säger Stina.

Teri-Hus håller i generationer

Många av hemmen i byn Terjärv är elementhus tillverkade i Teri-Hus fabrik på orten. Teri-Hus grundades 1974 och har sedan dess byggt högklassiga, tidlösa hus som håller i generationer. Har du vägarna förbi Terjärv kan du se flera bra exempel, där andra generationen redan flyttat in.

Teri-Hus bygger hus av inhemskt material så långt det bara är möjligt och tar hänsyn både till hur miljövänliga och återvinningsbara materialen är. Vi tycker att ett omsorgsfullt byggt trähus är ett hållbart val, både med tanke på människa och miljö.

Vi bygger hus med yrkesstolthet och prutar inte på kvaliteten.

Läs mer om vad hållbart byggande betyder för oss!

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Följ oss i sociala medier