Tomtplanering

Börja med att skaffa tomt och fundera sedan hur du ska placera huset på tomten. Gör du en bra planering för tomten redan i byggprocessens inledningsskede är det enklare att hitta en husmodell som passar på tomten. Målet är att hus och tomt ska bilda en tilltalande och funktionell helhet, som ger dig möjlighet att utnyttja tomten på bästa möjliga sätt.

 

 

 

 

Undersök marken

Gör en markundersökning för att ta reda på om marken på din tomt behöver planas ut eller fyllas upp. Det kan vara nödvändigt att spränga, påla eller byta ut jordmassa för att kunna bygga på tomten. Markarbeten brukar vara dyra, och tyvärr ofta orsaken till att husbyggares budget spricker redan i början. Undersökning av markförhållandena är en viktig del av tomtplanering, speciellt om du har en utmanande tomt.

Om det finns stora nivåskillnader på tomten kommer det att påverka hela byggprocessen. När du har bestämt hur du ska placera huset på tomten kommer det att krävas omfattande grävarbeten för att det ska gå att gjuta en plan grund. Ju brantare lutning du har att jobba med, desto färre möjligheter har du. Det är betydligt dyrare att bygga hus på en sluttande tomt, men satsar du på att göra en noggrann planering för tomten kan du försäkra dig om att det blir rätt från början.

 

Välj hustyp

Kontrollera detaljplanen för området. Oftast finns det planbestämmelser som reglerar vad du får bygga och hur du får placera hus och garage på tomten. Ta bestämmelserna i beaktande redan då du inleder din tomtplanering, så att du inte skapar en plan som är omöjlig att genomföra.

I städerna tenderar nya tomter att bli allt smalare. Det ställer krav på flexibla husmodeller, speciellt när det gäller placeringen av entrén. Har du en smal tomt kan det vara smart att bygga hus i 1,5 eller 2 plan. Ett hus i två plan passar naturligtvis också bra på en större tomt, och är ett utmärkt val ifall du vill ha en stor trädgård med gott om plats för garage och uteplats. Känns det viktigt att ha ett hus i ett plan får du i stället pruta på trädgårdsytan, och kanske nöja dig med ett mindre garage.

Placera huset på tomten - Teri-Hus

Fördelar med olika hustyper:

 

 • 1-planshus passar dig som vill ha alla rum finns på samma plan. Kräver större tomt eftersom huset har en större byggyta.
 • 1,5-planshus passar dig som vill ha en stor boyta i förhållande till byggytan. Ett bra alternativ för dig som vill ha två våningar men som tycker att 2-planshus känns för stora.
 • 2-planshus passar dig som vill ha full takhöjd i rummen, även på andra våningen. Det betyder också möjlighet till fler fönster för att skapa en ljusare övervåning.
 • Sluttningshus passar dig som har en sluttande tomt där huset behöver följa markens lutning. En fördel med sluttningshus är att det oftast inte krävs extra byggyta för garage och förråd.

Glöm inte energilösningar i din planering för tomten

Eventuella energilösningar i marken behöver planeras in redan i ett tidigt skede. Väljer du exempelvis bergvärme som uppvärmningssystem krävs borrning, och om det arbetet kan utföras i samband med övrigt markarbete blir det troligen billigare för dig.

Ifall du behöver ha maskiner på tomten, se till att planera för det så att tomten inte förstörs på grund av tungt maskineri. Vill du ha en naturtomtskänsla är det oerhört viktigt att anlita ett företag med erfarenhet inom markberedning och tomtplanering som kan arbeta med respekt för den växtlighet som redan finns på tomten.

 

Husplanering – väderstreck och solljus

När du har undersökt marken på tomten, tagit reda på vad du får bygga där och bestämt dig för hustyp och uppvärmningssystem är det dags att kolla väderstrecken. Kontrollera hur solen rör sig över tomten och hur du ska placera huset på tomten för att få in solljuset där du vill. Solen når olika sidor av huset under dygnet, och det kan påverka var du vill ha uteplatser. Om du har möjlighet att skapa en uteplats i sydvästläge och en i nordvästläge kan du få ut maximalt av solen under sommaren.

En vanlig lösning är att placera huset längs med gatan. Prova gärna att vrida huset lite åt olika håll och se vad det skulle göra för rummen och utemiljön. Ett tänkvärt tips är att inte bygga huset på tomtens vackraste plats, se till att du kan beundra den från fönstret eller uteplatsen. Med hjälp av pinnar och snören kan du enkelt markera ut ytterväggarna och få en konkret bild av hur det skulle se ut om du skulle välja att placera huset på tomten på ett lite annorlunda sätt.

När det gäller placering av rummen finns det bra tumregler att följa. Tänk dig att du har kontakt med solen under dagen du rör dig i huset. I ett sovrum vill du ha ljus från öster, det vill säga morgonsol. Vardagsrummet där du oftast vistas på eftermiddagar och kvällar placeras därför gärna mot söder eller väster. När det gäller kök rekommenderas sydvästläge för matplatsen och nordöstläge för matlagning. När du planerar in tvättstuga och grovkök behöver du inte ta hänsyn till väderstreck, men det är praktiskt om det finns en separat ytterdörr till grovköket i nära anslutning till uppfart och eventuellt garage.

Placera huset på tomten - Teri-Hus

Viktiga mått för dig som ska placera huset på tomten

 

 • Avstånd från väg till hus: 5–7 meter är en bra tumregel. Ett tvåplanshus kräver längre avstånd, annars känns det som att huset kommer väldigt nära inpå. Samma gäller om du har en stor uteplats framför huset.
 • Avstånd mellan hus och garage: 4-5 meter, då känns det inte trångt mellan byggnaderna.
 • Avstånd mellan garage och tomtgräns: 4 meter normalt, men kolla vad som står i planbestämmelser och brandskyddsbestämmelser.
 • Avstånd från väg till garage: 6–8 meter om inte planbestämmelserna säger annat

Planera husets fasad så det passar i omgivningen

Det finns vissa faktorer som du inte kan påverka i din husplanering. Väderstrecken hör till dem men också omgivningen runt din tomt. Även om du planerat att njuta av kvällssolen på din uteplats kan din fina plan snabbt gå åt skogen ifall grannarnas hus eller träd skymmer solen just där du hade tänkt sitta. Om det finns vältrafikerade vägar intill huset kan bullernivå och eventuell insyn också vara viktiga att ta hänsyn till i tomtplaneringen.

När du ska planera husets fasad är det också viktigt att ta omgivningen i beaktande. Alla vinner på att husen i kvarteret passar ihop, det skapar ett enhetligt och harmoniskt intryck. Det betyder inte att din husfasad behöver likna grannens hus som kanske är betydligt äldre. Det är fullt möjligt att planera husets fasad så att ditt moderna hus smälter in fint bredvid ett grannhus i klassisk stil. Välj en erfaren och flexibel husleverantör som kan hjälpa dig planera en unik husfasad som passar på just din tomt.

 

Trädgården – kanske den roligaste delen av tomtplanering

Fundera vad ni kommer att göra i trädgården, både nu och i framtiden. Just nu behövs kanske en lekplats för barnen och en uteplats där du har koll på leken. Men vad gör ni med lekplatsen sedan då barnen är stora? Smart tomtplanering innebär att hela familjens behov tas i beaktande, både nu och i framtiden.

 

 

Tre frågor till dig som planerar trädgård:

 1. Vem är ni? Är ni en småbarnsfamilj som behöver lekutrymme eller ett par som njuter av odling? Kanske ni inte alls spenderar fritiden i trädgården utan med projekt i garaget?
 2. Vad gör ni? Behöver ni plats för en pool, ett växthus eller kanske en stor gräsmatta att spela fotboll på? Behöver ni plats för flera bilar på uppfarten?
 3. Vad är möjligt? Hur stor yta har ni att planera och är det möjligt att förändra underlaget? Vilka önskemål är genomförbara till ett rimligt pris?
Placera huset på tomten - Teri-Hus

Välj TerI-Hus – en husleverantör som bryr sig

På Teri-Hus hjälper vi dig matcha huset med tomten. När du vet var du ska bygga och vad du får bygga på din tomt så kan vi fortsätta planera tillsammans. Boka ett gratis planeringsmöte, där vi undersöker din tomt och diskuterar hur du kan utnyttja den på bästa möjliga sätt. Teri-Hus är en pålitlig och flexibel husleverantör som stöder dig hela vägen hem.

Boka gratis planeringsmöte

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Beställ nyhetsbrev

Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter? Bekanta dig med våra principer för dataskydd.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Följ oss i sociala medier