Mörk träpanel och breda lavar hör till många finländares bastudröm. Den klassiska finländska bastun är klädd i bastupanel från topp till tå, med varierande träslag och nyanser. Nu föredrar många av oss en mörkare ton för att göra hemmets eller stugans mest avkopplande rum till en riktigt mysig och stämningsfull plats. Bastutrender förändras i betydligt långsammare takt än andra trender, men vissa favoriter syns ändå tydligt i olika tider.

Mörkt trä

Den svarta bastutrenden är förbi, nu bygger vi hellre en naturlig bastu i mörkt trä. Den mörka träpanelen är ett vackert och stämningsfullt inslag i bastun, både hemma och vid sommarstugan. Olika nyanser av trä syns fortsättningsvis och även vitt som omväxling.

Breda lavar och stående panel

Laven är ett av bastuns allra viktigaste element. Bastulaven påverkar förstås hur bastun ser ut, men framför allt är den helt avgörande för bekvämligheten. De flesta satsar nu på breda bastulavar men när det gäller laven kan vi nog konstatera att smaken är som baken – delad. Smala bastulavar är nämligen också populärt i dag. Utbudet av material för bastulavar är stort numera, i dag väljer de flesta ändå värmebehandlad asp eller klibbal.

Förutom breda bastulavar vill vi nu också ha en panel som skapar lugn och ro. Traditionell bastupanel monteras vågrätt, men allt fler väljer numera stående panel. Det är en bra idé ifall du vill framhäva bastuväggen och skapa en kontrast till bastulavens ryggstöd som monteras liggande.

Glasytor

Nu är det populärt att skapa rymd i bastun med hjälp av glasytor. Många väljer en bastudörr i glas men glas kan också fungera som rumsavdelare eller till och med som mellanvägg för att skilja bastun från badrummet. Med hjälp av glasytor får vi bastun att kännas större, ett effektivt trick i mindre hus eller i våningshus där utrymmet oftast är begränsat.

Designtips för bastun

Även om det nu råkar vara trendigt att bygga bastu i mörkt trä, så ska du inte låta trenderna styra för mycket. Planera din bastu enligt eget tycke och smak. Det finns otaliga alternativ att välja mellan, både när det gäller ugnar, lavar, dörrar, belysning och andra material.

Ta dig tid att samla inspiration och goda idéer på förhand, och försök skapa dig en tydlig bild av hur din drömbastu ser ut. Om du på förhand har bestämt dig för färger, material och inredning så är det betydligt enklare att förverkliga projektet sedan då det är dags att bygga.

Värt att tänka på när du planerar bastu:

1. Antalet bastubadare
Hur många behöver få plats i bastun samtidigt?
2. Bastulavarnas modell
Gillar du L-form, U-form eller bastulavar mittemot varandra?
3. Vilket bastuaggregat?
Ska det vara en vedeldad bastuugn eller ett elektriskt bastuaggregat? Välj en modell med ett utseende som tilltalar dig, men kom ihåg att anpassa aggregatet enligt bastuns storlek.
4. Ingång till bastun
Dörren till bastun ska du placera på säkert avstånd från bastuaggregatet, men kom också ihåg att det ska vara nära till dusch och omklädningsrum.
5. Plats för bastuaggregat
Tänk på att den som bastar gärna vill se bastuaggregatet. Säkerheten är ändå viktigast, se till att ingen bränner sig på väg upp eller ner i bastun. Ifall det finns en glasvägg i bastun är det en bra idé att placera bastuaggregaten nära glasväggen, så att personer i bastun både kan se aggregatet och det som finns bakom glasväggen.
6. Belysning
De flesta av oss vill ha dämpad och stämningsfull belysning i bastun. Temperaturen och fuktigheten i bastun ställer krav på belysningen, så välj lampor som tål bastubad.
7. Säkerhet
I en säker bastu är det lättare att slappna av. Försäkra dig om att den som bastar tryggt kan kliva upp, sitta på bastulaven och kliva ner tillbaka utan problem.

Inspiration till bastun hittar du på Teri-Hus Pinterest-konto:
Inspiration: Sauna


Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Följ oss i sociala medier