Hur ser din drömstuga ut? En mormorsstuga utan el och rinnande vatten, en modernt fritidshus med alla bekvämligheter eller kanske något mittemellan? Var står sommarstugan du drömmer om? På en bergsknalle vid havet, på en idyllisk plats vid sjön eller kanske intill en sommaräng som andas lantlig romantik? Visste du förresten, att vi på Teri-Hus också bygger sommarstugor?

När det gäller sommarstugor finns det troligen lika många trender och stilar som det finns byggare. De senaste åren har vi ändå sett några tydliga trender inom sommarstugebyggandet, även om det fortfarande byggs allt från avskalade minimalistiska stugor till tjusiga villor. Just nu är det populärt att blanda moderna trender med gamla och traditionella inslag.

Fönstren i fokus

Nuförtiden sparar vi inte på fönstren, varken när det gäller storlek eller antal. Så gott som hela stugfasaden kan bestå av fönster, förutom stugans bärande konstruktion som ramar in fönstren. Stora fönsterytor gör omgivningen till en del av inredningen, och hjälper oss få till den där rätta, mysiga stugkänslan. Det här är en speciellt bra idé i Finland där naturen oftast bjuder oss på en underbar utsikt. Stora fönster skapar också en intressant fasad, som garanterat drar förbipasserande blickar till sig. Nuförtiden är det många som drömmer om, och bygger, en sommarstuga i trä med stora fönster. Kombinationen av stora fönsterytor och trä skapar en intressant helhet av modernt och traditionellt.

De stora fönstrena bjuder på en slående havsutsikt i denna unika sommarstuga i Vexala, Nykarleby.

Sommarstugorna blir större

Vi tycks behöva allt fler kvadratmetrar i våra sommarstugor. De har blivit allt större med åren och nuförtiden är det inte ovanligt att bygga en fritidsbostad på närmare 200 kvadratmeter för samma antal personer som förr i tiden rymdes i en liten mormorsstuga. Det här beror på att många räknar sommarstugan som sitt andra hem, och vill ha minst lika mycket utrymme här som hemma i stan. Det här märks också i utrustningen som vi satsar på i sommarstugan, vi vill helst ha det lika bekvämt här som hemma.

Utgående från en skiss på rutigt papper förverkligade Teri-Hus den här sommarstugan tillsammans med kunden.

Minimalism och pulpettak

Minimalism är modernt igen. Många av dem som bygger sommarstuga nu faller för en avskalad lösning, en enkel och stilren låda utan extra vinklar och vrår. Kännetecknande för dessa sommarstugor är tydliga linjer och många rejäla fönster. Den som gillar den enkla och avskalade skandinaviska stilen tenderar också att se det vackra i större minimalistiska helheter, som en sommarstuga.

En lådformad konstruktion behöver naturligtvis skydd av ett tak. Vill du bygga modernt så väljer du ett pulpettak. Det är kanske inte den mest praktiska lösningen om du frågar en byggare, men många väljer ett snyggt tak framför ett praktiskt. Sommarstugor med pulpettak är verkligen snygga, utan takbrädor och stuprännor som stör utsikten.

Även denna unika pärla skyddas av ett pulpettak.

Trä ska det vara

Det är trendigt att bygga i trä, och det gäller naturligtvis också sommarstugor. Förutom att trästugor är trendiga har de också sund och bra inomhusluft. Dessutom kan väggar av trä blir stiliga element i inredningen. En trästuga smälter vackert in i den finländska naturen, utan att störa sin omgivning.

I den här miljön är det skönt att spendera ledig tid, oavsett årstid.

Så inreder vi sommarstugan

När en sommarstuga är som allra bäst är det en mysig och avkopplande plats där det känns som att tiden stannar. Inredningen i stugan kan vara allt från traditionell och hemtrevlig till stilren och modern. Vissa inreder stugan med alla möjliga föremål som de samlat på sig under åren. Tillsammans skapar prylarna en stämningsfull helhet som sätter personlig prägel på inredningen. Andra inreder sommarstugan enligt senaste trender. Oavsett vilken stil vi väljer kan vi ta ut svängarna i sommarstugan. Här inreder vi ofta mera avslappnat, lekfullt och färgglatt än vi gör hemma.

Vid sommarstugan spenderar vi gärna ledig tid med nära och kära. I inredningen är det därför viktigt att skapa avkopplande platser, både inne och ute. Det är trevligt om det finns möjlighet att laga mat tillsammans, och tillräckligt med plats för dem som vill övernatta. Utrymmen för bastubad är naturligtvis också viktiga för många.

Sommarstugan kan du inreda på otaliga sätt, bäst blir det om du gör det på ditt eget sätt. Viktigast är att du trivs där, för sommarstugan ska ju vara ett ställe där du vilar och njuter!

En unik sommarstuga

På Teri-Hus bygger vi också sommarstugor. Vi kan förverkliga stugan du drömmer om, där du verkligen trivs och kan koppla av på bästa möjliga sätt. För att försäkra oss om att du får en sommarstuga som uppfyller dina behov och önskemål, vill vi gärna vara delaktiga i byggprojektet redan från början. Hör av dig direkt när du börjar planera din sommarstuga!

Här kan du boka tid för ett gratis planeringsmöte.

Inspiration till sommarstugan hittar du på Teri-Hus Pinterest-konto:

Inspiration: Summer house

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Beställ nyhetsbrev

Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter? Bekanta dig med våra principer för dataskydd.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Följ oss i sociala medier