När ett hem är som bäst är det en plats med personlig prägel, där det är skönt att koppla av efter en hektisk vardag men också trevligt att umgås med nära och kära. Inredningen har stor betydelse för känslan i ett hem. Vi kollade vilka inredningstrender som gäller år 2020 och hur du enkelt kan piffa upp och variera inredningen i ditt hem utan att det behöver kosta skjortan. Tips och expertråd fick vi av Sanna Vennelä på Luovo Design.

Sanna är 36 år gammal och har flera roller: tvåbarnsmor, fru och företagare. Inom ramen för sitt företag Luovo Design erbjuder Sanna sina kunder tjänster inom bland annat inredningskonsultering och -planering.

Mer färg och brutna nyanser

Intresset för svartvitt och nyanser av grått har svalnat. År 2020 får de neutrala nyanserna sällskap av mer färg. Olika brutna nyanser av grönt och orange är populärt nu, och klarare färger som gult är på kommande.

Vi har tröttnat på svartvita kök och vill gärna ha köksinredning med inslag av trä eller målade ytor i brutna nyanser av grått, grönt eller beige. Ljusa tränyanser har varit populära redan länge, men nu känns också mörkare träytor intressanta igen.

Böjliga former

En tydlig inredningstrend är böjliga former. De syns i allt från vaser och speglar till större möbler. Många nya soff- och fåtöljmodeller har bågformade ryggstöd. Vi ser också bågformade sänggavlar och skåp samt bordsben med runda former. Bågarna återvänder även i arkitektoniska detaljer som fönster och dörröppningar.

Vi väljer fortsättningsvis naturmaterial

Naturmaterial syns fortfarande tydligt i inredningen. Trä används inte bara i möbler utan också i väggytor i form av panel eller ribbor. Vi pryder också gärna väggarna med kalk- och cementfärg.

I köksinredningen syns mycket trä. I både kök och badrum väljer vi stora kakel- och klinkerplattor, gärna natursten-, betong- eller terazzoimitationer. Handglaserade keramiska plattor är också populära. Trenden med terazzo- och natursten syns inte enbart i kakel och klinker utan också i bänkskivor. I badrummet är det trendigt med olika typer av microcement- och kvartsytor både på väggar och golv.

Rotting är fortfarande rätt i möbler och inredningsföremål. Vi föredrar ännu textilier av naturfiber som linne, bomull, hampa, ylle och läder. I möbeltyger ser vi mer rejäla texturer som bouclé och sammet. När det gäller mattor gillar vi knutna mattor av ylle eller bomull, ryamattor med lång lugg samt viskosmattor med glansig yta.

Typiska inslag i inredningen 2020

I väggytor används nu mycket trä, till exempel i form av ribbväggar och -tak. Glasväggar med svart ram ersätter fasta mellanväggar för att avskilja utrymmen, och vi ser samma typ av inramade glasytor i mellandörrar och duschväggar. Grönväxter är ett viktig del av inredningen och även eternellerna har gjort en storslagen comeback. Makraméer och flätade väggdekorationer syns i inredningen liksom mjuka texturer i inredningskuddar, mattor och möbeltyger.

Ekologiskt, hållbart, inhemskt och second hand

Naturmaterial är fortsättningsvis populärt i inredningen. Vi undviker slit och släng och satsar istället på hållbar kvalitet i material och möbler. Vi värdesätter inhemsk design och handarbete mer än tidigare. Företagen tar vara på spillmaterial i tillverkningen, satsar på återvinning och ser till att produkterna tillverkas på ett ansvarsfullt sätt. Vintage och second hand är trendigt både när det gäller möbler och inredningsföremål. Försäljningen av second hand har breddats med flera nya tjänster den senaste tiden.

Förnya inredningen enkelt och billigt

I finländska hem är belysningen ofta gulaktig och otillräcklig, och därför går det ofta att skapa stor förändring bara genom att satsa på ljuset. Det kan räcka med att byta ljuskälla för att få till en helt annan känsla i hemmet. Ett rent vitt ljus ger rättvisa åt de färgnyanser som finns i hemmet medan en belysning som påminner om dagsljus håller dig pigg och alert. Se till att belysningen går att anpassa enligt situation, till exempel med hjälp av en dimmerfunktion. Förutom tillräcklig allmänbelysning i taket är det viktigt att skaffa flera separata ljuskällor som bords-, golv- och vägglampor. Tack vare dem kan du enkelt justera ljuset och stämningen i rummet.

Genom att byta textilier kan du enkelt förnya inredningen i hemmet. Ett annat billigt och effektivt trick för att förändra stämningen i ett rum är att måla väggarna. Rama in fotografier och låt dem pryda väggen. Skapa mer liv i hemmet med hjälp av grönväxter och snittblommor.

Möblera om och arrangera om prydnadsföremål på hyllor och skåp. Ge dig ut på en loppisrunda och hitta gamla möbler och föremål som passar perfekt hemma hos dig. Blås nytt liv i köket genom att byta handtag, köksluckor, bänkskivor eller stänkskydd. Överväg att skippa överskåpen för att skapa mera rymd i rummet.

Variera inredningen enligt årstid


– Hemma varierar jag inredningen enligt säsong, främst med hjälp av växter och snittblommor. Inför högtider dekorerar jag hemmet med blomarrangemang och kransar som passar för säsongen, och kompletterar med ljus och olika pynt. Till sommaren vill  jag ha mer örter i köket och plockar gärna växter ute som jag tar in och lägger i en vas.


Ett enkelt sätt att variera inredningen enligt årstid är att byta ut en del textilier i hemmet. De mysiga mörka inredningskuddar som Sanna haft framme under hösten och vintern byter hon på våren ut till lättare, ljusare bomullskuddar. Yllefiltarna får också ge plats åt luftigare och tunnare tyger. Sanna piggar också upp inredningen hemma genom att emellanåt ändra om sina arrangemang på hyllor och skåp.

Tips till den som bygger nytt hus

Det tar tid att planera ett nytt hem, och det lönar sig att skynda långsamt. Pinterest, Instagram, bloggar och inredningstidningar är inspirationskällor som kan bjuda på goda idéer, men dessa kanaler kan även vara till hjälp när du försöker ringa in din stil och den känsla du vill ha i ditt nya hem. Tänk inte bara på hur hemmet ska se ut, fundera också på hur du vill att det ska kännas hemma. Vad är det som gör att du trivs i ett hem? Hurudana hem är det trevligt att stiga in i?


– Jag rekommenderar att den som bygger nytt hus anlitar proffshjälp i ett tidigt skede av inredningsplaneringen. Genom att ta hjälp av en expert sparar du egen tid och möjligen också pengar. Du undviker felköp, till exempel när det gäller ytmaterial och får en enhetlig och välgenomtänkt helhet med förvaringslösningar som utnyttjar utrymmet på bästa möjliga sätt. Åtminstone när det gäller belysnings- och elplanering skulle jag anlita specialister, för när det gäller den delen av inredningen kan det bli både dyrt och svårt att ångra sig i efterhand.– Förutom planeringen av ljusmiljön skulle jag satsa lite extra energi på att tänka igenom husets funktionalitet. Om var sak har sin plats blir det lättare att hålla ordning hemma och då löper vardagen smidigare. Fundera på hur din familj lever och vilka behov ni har. Hur mycket förvaringsutrymme behöver ni för hobbyer? Finns det viktiga släktklenoder som behöver en ståtlig plats i hemmet? Lagar ni mat tillsammans och hur många ska rymmas runt middagsbordet? Samlas ni i köket eller framför teven i vardagsrummet?


Det är smart att satsa på ytmaterial och fast inredning. De rätta möblerna går att skaffa med tiden, men golvmaterial eller badrumskakel är ingenting vi förnyar i första taget bara för att vi var lust. Kom ihåg att allt inte behöver vara nytt i ett nytt hem. Komplettera gärna nya ytmaterial och ny fast inredning med en och annan gammal möbel. Kombinationen av gammalt och nytt kan skapa just den där rätta känslan och den personliga prägel som du är ute efter.

Ska du köpa ny inredning? Här är Sannas tips:

  • Stirra dig inte blind på trender utan tänk långsiktigt när du inreder ditt hem. Haka på trender som du gillar och låt dem krydda inredningen. För tillfället kan du smaka på de här: böjliga former, träytor, textur och naturfiber i textilier, väggtextiler, rotting, grönväxter och eterneller.
  • När det gäller inredning kan du skapa stor förändring med små medel. Allt behöver inte förnyas samtidigt.
  • Satsa på inhemsk design och produkter som tillverkats i Finland. Försök göra hållbara val.
  • Fundera om du möjligtvis kan hitta den möbel eller det föremål som du söker i en second hand-butik.

Läs mer om Luovo Design här: http://www.luovo.fi/
Följ Luovo Design på Instagram
@luovodesign

Foto: Sanna Vennelä / Luovo Design

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Följ oss i sociala medier