Vi intervjuade Susanne Björkman, trädgårdsplanerare vid Sunds Trädgård i Jakobstad för att få veta vad man ska tänka på när en ny trädgård planeras och genomförs.

Planeringsskedet


Det lönar sig att börja tänka på tomten och trädgården i ett tidigt skede. Gärna redan när markarbetet på tomten börjar.

  1. Hur tomten ser ut? Är det plant, kuperat? Vad kan bevaras i form av träd och stenar? Tänk på att det kan vara trevligt att ha skogsnatur på tomten. Skydda träden, rotsystemen går långt och kan skadas av tunga maskiner. Om marken ska höjas upp, höj inte marknivån runt träden. Träd ger skugga, vilket faktiskt kan vara skönt under varmare finländska somrar. Stenar ser också naturligare ut om de har funnits där hela tiden. Det går att flytta stenar, men gräv då ner stenen ca 20 cm, det ser mer naturligt ut. Bygger du på en åker, ta tillvara matjorden för gräsmattor etc.
  2. Reservera en del av husbudgeten för att anlägga trädgården. Som en tumregel kan man säga att 10-20% av husets kostnad bör reserveras för trädgården.
  3. Hurdan trädgård önskar ni? Naturlig, en speciell stil, lättskött, nyttoträdgård, modern trädgård… Vilken stil passar huset och vad tycker ni själva om? Om man inte är särskilt trädgårdsintresserad anlägger man trädgården enligt det. Lättskötta växter och en robotgräsklippare underlättar. Skogsnatur sparas så mycket som möjligt. Det är alltid bra att ta hjälp av en trädgårdsplanerare, då får man tips och råd hur man kan göra för att förverkliga sina ideér och drömmar. Trädgårdsplanerare vid Sunds Trädgård kommer gärna ut och ger råd eller gör en trädgårdsplanering. Sunds Trädgård har också anläggningstjänster, skötselavtal m.m.
  4. Kolla bygglovet, vilka regler som gäller för tomten, t ex staket etc.

Så jobbar en trädgårdsplanerare:


Listor och eventuellt besök

Först ber Susanne kunderna göra listor på vad som önskas i trädgården. Då löns det att fundera på funktionen av trädgården, eventuella lekplatser för barn, olika uteplatser – var solen lyser under dygnet. Vidare listar kunden favoritväxter, färger och vad som inte önskas.

Genomgång av trädgårdsplaneraren

Vid besöket ser vi på ritningar, kartor och listor. Det kan löna sig att titta på grannens tomt eller området i närheten. Vad växer där, är det torr tallmark eller fuktig granmark. Man ser också på husets placering enligt vädersträck. Planerar uteplatser. Växtvalet – är man borta på sommaren får blommorna gärna blomma under vår och höst. Rätt växter på rätt plats. Lökväxter kan komplettera rabatten. Krukor är också trendigt. Plattsättning, murar och gräsmatta planeras. Blickfånget inifrån kan också beaktas – Vad ser man från köksbordet när man tittar ut? Också hur trädgården ser ut vintertid tåls att tänka på.

Kunden kommer till trädgårdscentret

Efter besöket planeras trädgården och då skissen är gjord, kommer kunden till trädgårdscentret. Där presenteras trädgårdsskissen och man ser på de olika material som används (plattor, murar, växter, täckmaterial). Efter besöket gör trädgårdsplaneraren ändringar och renritar 1:100. Kunden får också skötsel- och planteringsanvisningar och kostnadskalkyl om de önskar.

Vilka trender kan ses i trädgården 2018?


  • Nyttoväxter, som också kan användas som prydnadsväxter
  • Uppstammade träd
  • Fokus på bladverkets utseende och nyans
  • Perenner och prydnadsgräs
  • Lummigt och vilt
  • Mera färger i trädgården

Nyttoväxter

Odlingslådor är vanligt. Bra att planera på ett soligt ställe. Lusthus eller växthus med krukor och uppstammade träd och sittplatser. Olika “rum” i trädgården. Tänk på taket i form av träd, väggarna som består av buskar och häckar som ramar in.

Lättskött

Robotgräsklippare är bra att planera in från början om man önskar det, då kan t ex kantstenar planeras enligt det. Det finns färdiga perennamattor, gräsmattor, skogsmattor och färdiga klippta häckar om man inte orkar vänta på att det växer.

Färg

Vitt, grönt, rosa, ljusblå har hängt med länge. Mer färg smyger sig på igen. Fina rabatter med bladverk, även om man inte gillar blommor. Funkia, daglilja, silverax, alunrot och sånt som är vackert även när annat blommat ut.

 

Ett sista tips:

Tänk på dig själv – Utgå från ork och intresse. Ingen kan säga att det inte är snyggt. Välj det du själv gillar och växter som klarar sig bra.

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Beställ nyhetsbrev

Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter? Bekanta dig med våra principer för dataskydd.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Följ oss i sociala medier