Tre frågor om TeriARK Timmerbacka

Teri-Hus lanserade Timmerbacka-huset som en del av det arkitektplanerade huskonceptet TeriARK i maj 2023. Huset har väckt stort intresse och har redan många beundrare. Bland alla förtjusta kommentarer dyker en fråga upp: är det verkligen möjligt att bygga sådana här hus? Ja, naturligtvis! I det här blogginlägget svarar vi på tre vanliga frågor om Timmerbacka och berättar mer om de lösningar som vi har utvecklat.

1. I Timmerbacka finns rum med takhöjd ända upp till nocken. Var placeras hustekniken, när den inte kan döljas i mellantaket?

Vi ville skapa vår egen version av det nordiska laduhuset, eftersom vi gillar den karaktäristiska taklutningen för laduhus och ville utnyttja rymden som den erbjuder även inuti huset. Men vad händer med ventilationen, som vanligtvis installeras i mellanbjälklaget? Vår utvecklingschef Aki Teirikangas berättar:

“Ventilationen till det höga vardagsrummet och köket sköts via ett ventilationsaggregat som placerats i den nedre delen av mellanväggen som skiljer vardagsrummet från husets övre våning. Tack vare den här metoden kan vi undvika synliga rör i taket och istället framhäva husets eleganta linjer även inomhus. Det är tänkt att köksfläkten som används ska vara utrustad med ett aktivt kolfilter som återför luft till rummet, då behövs ingen utloppsledning som går upp till taket.”

2. Timmerbackas gavelelement levereras från fabriken med monterad stående panel utan skarvplåtar. Hur är det möjligt?

Gavelelementen till 1,5-planshus byggs oftast genom att foga ihop ett ytterväggselement för bottenvåningen med ett ytterväggselement för övervåningen. Dessutom kan ett tredje separat triangulärt element för takåsen läggas ovanpå elementet för övervåningen. Dessa element kallas horisontella element, de är långa i horisontell riktning och höjden bestäms av våningshöjden. I fasaden täcks de horisontella skarvarna med foglist eller skarvplåt i ytterpanelen.

Teri-Hus bygger många arkitektritade hus: både våra egna koncepthus och projekt som planerats av kundernas egna arkitekter. Arkitekter brukar inte gilla foglisten eller skarvplåten som installeras där väggelementet möter gaveltriangeln. Det gör inte Rabbe Tiainen heller, som är arkitekten bakom Timmerbacka. Därför var det viktigt för honom att hitta en lösning utan foglist eller skarvplåt. Teirikangas berättar hur detta lyckades:

“För att undvika horisontella skarvplåtar på husets gavlar beslutade vi oss för att tillverka vertikala element, alltså element som är smala men höga. På detta sätt får vi till en fasad med stående panel utan skarvlist. Elementens vertikala skarv döljs på byggplatsen då fasadpanel fästs över skarven. Resultatet blir den fasadpanel som visas på bilderna.”

3. Hur är det möjligt att kunden kan utgå från ett TeriARK-koncepthus men sedan föreslå helt egna lösningar?

Teri-Hus har valt att inte optimera sin produktion på basen av några få standardmodeller. Det ger oss friheten att designa varje hus helt enligt kundens behov och vision. Våra koncepthus fungerar som inspiration och grund, men om du vill göra ändringar, som att placera ingången på husets gavel, är det helt möjligt.

Eftersom vi tillverkar elementen på traditionellt vis för hand har vi möjlighet att kombinera olika byggmaterial i elementens stommar. Ett alternativ är traditionella element med en träram där mineralullsisoleringen placeras mellan de vertikala ramarna och en vindskyddsisolering på utsidan. Ett annat alternativ är våra Kombo-element med en korslimmad träskiva (CLT) som den bärande stommen på insidan och en hård mineralullsisolering på utsidan. Ett tredje alternativ är massiva CLT-element som vi också kan behandla i våra produktionslinjer. De kan färdigställas till samma nivå som våra andra element  – med ytterpanel och färdigmonterade fönster med foderbrädor och fönsterbleck.

“För att behålla vår kapacitet att bygga olika typer av hus, har vi valt att inte automatisera våra produktionslinjer. Det gör oss flexibla när det gäller höjd, längd, öppningar, panelmaterial och till och med stommaterial för ytterväggen. Vi kan verkligen designa och förverkliga varje hus helt enligt kundens önskemål och behov,” säger Teirikangas.

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Följ oss i sociala medier