Norrhamnsviken / Norrhamnsviken

Unika hem: Norrhamnsviken

Amerikanskt 60-tals hus inspirerade till unik sommarstuga

Fasadpanelen har redan grånat och klätterrosorna arbetat sig en bra bit upp längs pergolan på familjen Kass sommarstuga. Planlösningen är ovanlig men det skrämde inte Teri-Hus som tog sig an utmaningen att bygga stugan i Vexala våren 2013. Under sensommaren samma år stod stugan klar och familjen kunde börja njuta av sin unika pärla.

Projektet började med en bild av en arkitektritad sommarstuga i USA från 1960-talet. Det var på Pinterest som Henrik och Linda Kass råkade se bilden. Huset hade stora fönsterpartier och en spännande planlösning där sovrum, kök och vardagsrum fanns i ett och samma rum.

– Vi gillade speciellt lösningen med den ena långväggen med sovalkover i två våningar. Där kunde vi krypa in och läsa eller få en lugn stund trots att huset saknar enskilda sovrum, säger Linda Kass.

Familjen ville inte slösa kvadratmetrar på enskilda sovrum, eftersom tonårsbarnen ändå har egna rum i stan. Istället fick de stora gemensamma utrymmen som uppmuntrar till gemenskap och umgänge.

 

 

På rutigt papper skissade paret Kass först upp den planlösning som de ville ha. Sedan började de fundera på hur huset skulle byggas i praktiken. Bastu- och gäststugan lät paret bygga året innan och den processen hade de fortfarande i färskt minne. Stugan byggdes på plats av två anlitade byggare. Även om en sådan modell har sina fördelar, finns även klara nackdelar.

– Byggprocessen blev utdragen och då huset stod klart hade vi mycket överlopps material på gården. Den här gången ville vi testa om ett samarbete med husfabriker skulle bli mer tids- och resurseffektivt. Dessutom ville vi denna gång ha en fast budget eftersom bastu- och gäststugan blev dyrare än planerat.

Paret Kass bad ett antal hustillverkare om offert men höll på att bli besvikna. Det visade sig att få tillverkare var intresserade av att ta sig an ett enskilt, unikt hus eller så passade deras produktionsprocesser inte för att skapa något som inte liknade deras egna husmodeller.

– Den förmånligaste offerten och den mest flexibla servicen fick vi från Teri-Hus, säger Henrik Kass.

Fem år senare minns produktionschef Stefan Byskata på Teri-Hus fortfarande sommarstugan i Vexala, eftersom huset hade en så ovanlig planlösning.

– Vår produktionsprocess begränsas inte av att elementen behöver produceras på ett visst sätt. Varje hus är unikt för oss oavsett om huset utgår från någon av våra egna husmodeller eller om kunden själv har levererat ritningarna. Den här typen av projekt passar perfekt för Teri-Hus, säger han.

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Följ oss i sociala medier