Så lyckas du med husets planlösning

När du har en tomt och har bestämt dig för en hustyp som passar på tomten är det dags att börja fundera på husets planlösning. Det här är ett av de mest spännande och utmanande momenten i byggprocessen. Ta dig tid att titta på färdiga planlösningar som olika husleverantörer erbjuder. Hittar du en favorit kan du oftast omforma den enligt dina och familjens behov. Gå på visningar och utställningar för att uppleva hur olika planlösningar känns i verkligheten. Då blir det mycket enklare att arbeta fram en passande planlösning för ditt drömhus.

 

 

 

 

Skillnad mellan planritning och planlösning

Husets planritning kan beskrivas som en karta över husets planlösning. Ritningen visar hur ett våningsplan är uppdelat i olika rum och utrymmen, vilka funktioner olika rum har och hur stora de är i kvadratmeter. Dessutom ser du var dörrar och fönster finns, hur våningsplanet är konstruerat och var vitvaror och vvs har installerats. Planritningar är oftast ritade i skala 1:100.

När vi talar om husets planlösning menar vi hur boytan är uppdelad i rum och utrymmen med bärande väggar eller mellanväggar. En sluten planlösning betyder fler mellanväggar i hemmet för att skapa flera mindre rum. En öppen planlösning betyder färre mellanväggar i hemmet för att skapa öppna ytor. I dag är det vanligt att skippa väggen mellan kök och vardagsrum.

 

 

Tips till dig som skapar husets planlösning

 

1. Ta reda på vad du tycker om

Var uppmärksam när du går in i andra hus. Hur stort tycker du ett sovrum behöver vara? Vilken takhöjd känns rätt för dig? Hurudana kök gillar du och vilka material känns som din stil? Snubblar du över smarta lösningar i entré eller grovkök som du absolut vill ha i ditt nya hem? Samla alla bra idéer i en mapp som du kan gå tillbaka till ifall du blir förvirrad. Det är lätt hänt för den som ska planera husets planlösning, det är så mycket att hålla reda på.

 

 

2. Gör en lista på funktioner som behövs

I hemmet behöver det finnas rum för sömn och avkoppling, för matlagning och hushållssysslor, kanske också för arbetsro och större fester. Gör en lista över vilka aktiviteter som pågår i hemmet, och under vilka tider på dygnet. Är vardagsrummet verkligen den naturliga samlingspunkten, eller umgås ni oftast i köket? Fundera vilka rum som känns viktiga för just din familj, och ge dem tillräckligt med utrymme i husets planritning!

 

3. Tänk på att livssituationen kan förändras

Naturligtvis ska du planera husets planlösning så att den passar din och familjens nuvarande livssituation. Var ändå medveten om att behoven kan förändras över tid. Om du lever hektiskt småbarnsliv just nu kan det vara svårt att föreställa dig att barnen ska bli tonåringar och småningom vuxna som flyttar ut. Kommer husets planlösning att passa även då tonåringarna vill vara ifred och då ni bara är två vuxna kvar i huset? Har ni plats för att bjuda hem barn och barnbarn på middag när den dagen kommer?

 

4. Ta hänsyn till omgivningen

Kolla hur solljuset rör sig över tomten och fundera när du vill ha in solljuset i husets olika rum. Ta också hänsyn till eventuell insyn från grannar och oljud, exempelvis från en vältrafikerad gata i närheten. Stark gatubelysning kan också vara störande, speciellt om den finns precis utanför ditt sovrumsfönster. Finns det annat som kan påverka trivseln i området där du bygger hus?

 

5. Välj praktiska lösningar

Föreställ dig hur du och övriga familjemedlemmar kommer att röra er i huset under dagen. Finns det lösningar som kunde underlätta vardagen? Hur är det till exempel med tvätten? Om du tvättar kläder på ett ställe, hänger upp tvätten på ett annat ställe och sedan ännu ska bära upp alla rena kläder till sovrummen på andra våningen så kommer det att bli mycket springande av och an. Hur långt måste du kånka matkassar från ytterdörren till kylskåpet? Finns det plats för lättillgängliga krokar på lämplig höjd där barnen kan hänga upp sina ytterkläder? Lyckas du planera husets planlösning så att den verkligen fungerar i praktiken så kommer du med största sannolikhet att stortrivas i ditt nya hem.

 

6. Värt att tänka på innan du väljer en öppen planlösning

Hör du till dem som drömmer om en öppen planlösning med sociala ytor och känsla av rymd? Öppna planlösningar bjuder på vissa utmaningar, som det kan vara bra att tänka igenom på förhand. Förvaringsutrymmet blir ofta ett problem i öppna planlösningar. När mellanväggar försvinner minskar även antalet lediga ytor för bokhyllor och garderober. Det kan vara bra att planera fönster och dörrar så att du får plats med hyllor och garderober i sovrummen.

Visst är det trevligt med sociala ytor där hela familjen kan umgås. Det kan ändå vara skäl att skapa ytor för lugn och avskildhet. Ett alternativ är att planera in ett separat allrum som du kan stänga dörren till, där barnen kan umgås och se på film utan att störas av de vuxnas diskussion vid middagsbordet.

 

 

7. Rita husets planritning i skala

Använd gärna rutat papper om du vill försöka rita upp husets planritning själv, och rita i skala så att proportionerna blir rätt. Bestäm att en ruta är en halv meter. En ytterdörr ska täcka två rutor, eftersom den är en meter bred. När du märker ut husets yttermått behöver du tänka på att en yttervägg är minst 300 mm tjock, räkna med 100 mm för en mellanvägg och 150 mm för bärande väggar. På det här sättet kan du skapa en realistisk skiss av huset.

Lyckligtvis behöver du inte börja rita från noll. Du kan utgå från en färdig planlösning och omarbeta den enligt dina önskemål. På vår webbplats kan du bläddra bland färdiga husmodeller utifrån planlösning istället för exteriörbild. Det gör att du enkelt kan få fram alternativa planlösningar för det hus du planerar. Kryssa i antal våningar, storlek och antal rum så får du genast upp en lista med förslag på planlösningar. Välj din favorit och använd den som utgångspunkt när du börjar rita.

 

 

8. Fortsätt planera husets planlösning med en expert

Färdigställ husets planritning tillsammans med en professionell husplanerare. Väljer du att anlita en husleverantör som har egna husplanerare och byggnadskonstruktörer, kan du redan i ett tidigt skede få hjälp med att planera husets planlösning så att den passar dig och din familj.

 

 

Inga drömmar är för stora

På Teri-Hus är vi specialiserade på att skapa unika lösningar utgående från kundernas önskemål. Ett exempel är våra kombo-element med CLT. Vi märkte att allt fler kunder var intresserade av massiva träytor i hemmet och därför skapade vi kombo-element som enkelt kan kombineras med våra traditionella stomelement. Med kombo-element kan vi bygga precis som kunden eller arkitekten önskar.

Oavsett om du ritar huset själv eller anlitar en arkitekt för husplaneringen är Teri-Hus en bra samarbetspartner. När du vet var du ska bygga och vad du får bygga på din tomt så kan vi fortsätta planera tillsammans. Kontakta oss så hjälper vi dig skapa husets planritning. Börja med att boka ett gratis planeringsmöte där vi diskuterar husets planlösning. Ta gärna med din egenritade skiss till mötet! Teri-Hus är en pålitlig och flexibel husleverantör som stöder dig hela vägen hem.

Husets planlösning - Teri-Hus

VAD KAN VI HJÄLPA DIG MED?

När du vet var du ska bygga och vad du får bygga på din tomt så kan vi fortsätta planera tillsammans. Boka ett gratis planeringsmöte med det tema som känns mest relevant för dig just nu. På Teri-Hus stöder vi dig hela vägen hem.

Boka gratis planeringsmöte

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Följ oss i sociala medier