Drömmen om ett välfungerande kök
Köket kan ha väldigt olika funktion i hemmet, beroende på vem som använder det och till vad. En del lagar mycket mat hemma, andra inte. Familjer är olika stora och våra mattraditioner varierar, vilket naturligtvis också påverkar hur köket används. Därför är det mycket viktigt att den som ska bygga nytt hus verkligen tar sig en ordentlig funderare på köket. Det är bra om du förstår de viktigaste grunderna i köksplanering innan du dyker ner på detaljnivå.
Arkitektbyrån Silvana ger dig sina bästa tips!
Artikeln om köksplanering har skrivits av arkitektbyrån Silvana, som är en av Teri-Hus samarbetspartners. När vi planerar unika hem behövs arkitektritade speciallösningar av olika slag och då samarbetar vi med arkitekter och inredningsarkitekter på olika håll i Finland. Här kan du läsa mer om Silvana i Helsingfors.
Kökets placering
Vad gör du i köket och när spenderar du mest tid där? Det är bra att ha svar på de frågorna när du ska bestämma var köket ska stå i ditt nya hem. Vill du kunna njuta av morgonsolen när du äter frukost ska du placera köket så att solstrålarna kan kika in vid rätt tidpunkt. Om det känns viktigare att få in kvällssol lagom till middag så lönar det sig att placera köket, eller åtminstone matplatsen, i västlig riktning. Innan du väljer skilda utrymmen för kök och matplats är det bra att tänka på att den lösningen oftast betyder att dukningen tar mera tid. Det är praktiskt att ha förvaringsutrymme i närheten av matbordet, som också fungerar som avställningsyta för kärl och tillbehör.
Öppna kök finns i många finländska hem. De har varit populära länge, troligen för att de binder ihop köket med sociala ytor i hemmet. Den som står och lagar mat i ett öppet kök kan samtidigt umgås med sina nära och kära. I moderna hem väljer många mer öppna och enhetliga utrymmen framför mindre, separata rum. Här är det bra att komma ihåg att ett stort, öppet utrymme också delar samma ljud- och doftvärld. Effektiva vitvaror förhindrar visserligen att matos sprider sig utanför köket, men väljer du ett öppet kök får du nog räkna med att köksdofter och -lukter ibland kommer att söka sig vidare till andra utrymmen i hemmet.
Om flera personer använder samma kök, behöver du tänka på vilka ljud som kommer att uppstå i köket, och att köket möjligen kommer att användas vid olika tider på dygnet. Satsa på tysta vitvaror, och undvik att placera sovrum i närheten av köket. Med tanke på att vi rätt ofta kånkar in tunga matkassar i köket, är det bra att hålla avståndet kort mellan kök och ytterdörr.
Rumsanvändning och funktion
Ju fler funktioner du vill ha i ditt kök, desto större kök kommer du att behöva. Om du vill ha en köksö behöver du planera in tillräckligt med utrymme runt omkring den. Kontrollera att det finns rum att öppna alla luckor till vitvaror och att du enkelt kan gå förbi exempelvis diskmaskinen, även om luckan är öppen. När det gäller avstånd i köket lönar det sig ändå inte att överdriva. Onödigt långa avstånd gör bara matlagningen besvärlig eftersom kocken måste gå av och an mellan spis, arbetsyta och andra funktioner i köket.
I köksplanering används ofta arbetstriangeln som formas av spisen, diskhon och kylskåpet. När du drar ett streck mellan dessa tre funktioner ska de bilda en triangel. I verkligheten är det inte så här enkelt, fokusera i stället på hur du rör dig i köket. Bredvid kylskåpet behöver det finnas en avställningsyta, där du kan ställa ner det du tagit ur kylen. Den här regeln gäller också förvaringsutrymmen som du vill kunna använda så smidigt som möjligt. Om kylskåpet ska stå bredvid en vägg är det extra viktigt att kontrollera att kylskåpsdörren går att öppna helt. Undvik att placera spis och diskho precis bredvid varandra, eftersom användningen av dem kräver utrymme vid sidan om.
Bestäm åt vilket håll köksluckorna ska öppnas utgående från hur du oftast kommer att närma dig dem. Tänk att luckorna inte ska öppnas åt samma håll som du kommer ifrån, utan åt andra hållet. Om luckan öppnas åt samma håll som du kommer ifrån så måste du backa ett steg för att kunna öppna luckan helt, vilket är mycket opraktiskt. Har du parluckor behöver du kunna stå mitt framför dem när du öppnar dem. Tänk också på att personerna som använder köket kan vara olika långa. Det är visserligen möjligt att frångå standardmåtten med några centimeter, men tänk också på att det i framtiden kan vara andra som ska använda köket. Planerar du ett hinderfritt kök kan du välja ställbara höjder.
Material
Välj funktionella material som ger den känsla du är ute efter i köket. Ytorna i köket måste tåla hårt slitage eftersom vi använder dem dagligen. På bänkskivorna arbetar vi med vassa knivar och hårda föremål, och när vi är klara torkar vi ofta ytorna med olika typer av tvättmedel. Väljer du porösa material som massivt trä och natursten kommer bänkskivorna att kräva mer omsorg och uppmärksamhet än andra typer av material.
Ett poröst material suger snabbt i sig olja eller rödvin, så det gäller att alltid vara redo med trasan om du vill undvika fläckar i bänkskivan. När du väljer bänkskiva behöver du också tänka på hur väl materialet tål värme, det finns nämligen stora skillnader mellan olika material. Vissa material är mer lättskötta än andra och så finns det material som döljer fläckar betydligt bättre än andra. Väljer du en enfärgad skiva så får du tyvärr räkna med att ständigt bli påmind om eventuella fläckar och skråmor.
Synliga fingeravtryck på skåpdörrar och köksluckor är inte snyggt. Tänk på det när du väljer material till köksfronter. Det finns många tekniska material på marknaden som fingeravtryck inte fastnar lika lätt på och det finns också material med antibakteriella egenskaper. Kom också ihåg att den belysning som riktas mot ytorna kan förstärka materialets egenskaper ytterligare. På vissa typer av ytor syns till exempel spår av torkning tydligt. I alla utrymmen där du kommer att hantera vatten är det mycket viktigt att välja fukttåliga stommar.
När du har undersökt de olika materialens funktionella egenskaper och känner dig redo att välja, är det också bra att kontrollera att du gör ett materialval som är tryggt och hållbart med tanke på miljön. Här kan det vara bra att kolla miljöcertifikat och M1-klassificeringen för inomhusluft som anger produktens renhet. Be din köksplanerare om tilläggsinformation kring detta.
Stämning
Det är oerhört viktigt att du funderar på vilken stämning du vill ha i köket du planerar. Väljer du ett separat kök har det visuella intrycket inte lika stor betydelse som i ett öppet kök. Har du en öppen planlösning är det bra att fundera på hur synligt köket kommer att vara i andra utrymmen. Integrerade vitvaror ger ett lugnare, mer enhetligt intryck. Ännu lugnare blir det om du enkelt kan ställa undan mindre köksmaskiner så att de inte står framme jämt.
Om du placerar spishällen på köksön är det bra att vara noga när du väljer modell på köksfläkten, den kommer nämligen ha stor betydelse för kökets helhetsintryck. Känner du att en köksfläkt stör det luftiga intryck du vill skapa i köket kan du överväga en modell som integreras helt i taket. Det kräver förstås att du först kontrollerar att en sådan lösning är genomförbar, både tekniskt och konstruktionsmässigt. Spishällar med inbyggd köksfläkt blir allt vanligare. Väljer du den lösningen lönar det sig att kontrollera att fläkten är tillräckligt effektiv och att ljudnivån är rimlig, så att det är trevligt att vara i köket även då fläkten arbetar.
Har du väl genomtänkta förvaringsutrymmen i köket är det väldigt enkelt att hålla ordning. Utdragbara lådor och korgar är ofta mer praktiska att använda än traditionella skåp med hyllplan. Om det du behöver finns lättillgängligt, så är det också enkelt att lägga det tillbaka på sin plats. På det sättet undviker du att en massa prylar lämnar framme. Frukostskåp är en smart lösning om du enkelt vill kunna ställa undan mindre köksmaskiner för att hålla arbetsytorna fria. Vill du spara utrymme kan du välja ett frukostskåp med luckor som skjuts in i stommens sidor, på det sättet frigör du plats framför skåpet. När apparaterna inte används kan du hålla dörrarna till frukostskåpet stängda. Om du vill få köket att smälta in ännu bättre i inredningen kan det vara en idé att helt skippa överskåp i köket.
Köksplanering i siffror
Antal kvadratmeter som åtminstone krävs för ett kök med köksö: 16–20 kvm
En köksö kräver mycket utrymme runt omkring sig. Därför passar en köksö ofta i en öppen planlösning, där den till exempel kan binda ihop kök och vardagsrum.
Avstånd mellan köksö och arbetsbänk: 950 mm–1200 mm
Fundera vilka luckor och lådor som kommer att vara öppna samtidigt, och undvik att placera dem mitt emot varandra så det blir för trångt. Det gäller både vitvaror och förvaringsutrymmen.
Underskåpens minimidjup: 600 mm
Det här är ett standardmått för djup på underskåp. Har du gott om utrymme kan du öka bänkskivans djup till 650–700 mm för att få mer arbetsyta och mer utrymme för tekniken bakom vitvarorna.
Avstånd mellan bänkskiva och överskåp: 500 mm
I äldre kök kan avståndet mellan bänkskiva och överskåp vara kortare, men nuförtiden rekommenderas ett avstånd på 50 cm. Om du inte väljer standardmått på överskåpen kan du möjligen minska avståndet, men tänk på att det ska finnas tillräckligt med utrymme för kranen vid diskhon. Har du gasspis ska avståndet vara minst 65 cm, av säkerhetsskäl. Det är alltid bra att kontrollera vilka säkerhetsavstånd som gäller i den monteringsanvisning du får från tillverkaren. Det är ofta den rekommenderade monteringshöjden för köksfläkten som avgör höjden på övrig inredning, eftersom många vill ha en enhetlig linje.
Belysningens färgtemperatur: 3000 K
Fundera på vilken färgtemperatur du vill ha på belysningen i köket. Det kan finnas skillnader mellan olika tillverkare, vilket kan resultera i att exempelvis spishällens belysning kan ha en annan färgtemperatur än belysningen ovanför arbetsytan bredvid. Ofta rekommenderas färgtemperaturen 3000 kelvin (varmvit), som varken skiftar i gult eller blått.
Idealiskt avstånd mellan stolsits och bordsyta: 270–300 mm
Äldre stolar har ofta en lägre sitthöjd än moderna stolar. Det behöver du tänka på om du exempelvis ska kombinera ärvda stolar med ett nytt matbord. Om stolarna dessutom har vadderade sitsar så får du räkna med att avståndet ökar ytterligare när någon sätter sig på stolen. För att hitta den sitthöjd som passar dig lönar det sig att prova olika höga stolar. Notera också att bordets konstruktion påverkar hur mycket benutrymme det finns mellan bordsskivan och stolsitsen.
Utrymme som en person behöver vid matbordet: 600 mm
När du ska välja matbordets storlek kan du använda den här tumregeln för att räkna ut hur stort bord du behöver. Om ni kommer att vara sex personer vid matbordet behöver bordet vara åtminstone 1800 mm långt. Kontrollera också att det finns tillräckligt med utrymme för det matbord du vill ha i köket eller matsalen.
Prislappen för ett kök kan variera mellan några tusenlappar och tiotals tusen euro beroende på storlek samt val av inredning och utrustning
Du kan egentligen spendera hur mycket som helst på ett kök. Det är bra att fundera vad som är viktigast för dig i köket, och hur du prioriterar när det gäller olika egenskaper. Om du vill att köket ska hålla i åratal, lönar det sig att satsa på kvalitet. Skulle det möjligen räcka med standardvitvaror? Kontrollera ändå energiklasserna, så att vitvarorna kan användas så energieffektivt som möjligt.
VAD KAN VI HJÄLPA DIG MED?
När du vet var du ska bygga och vad du får bygga på din tomt så kan vi fortsätta planera tillsammans. Boka ett gratis planeringsmöte med det tema som känns mest relevant för dig just nu. På Teri-Hus stöder vi dig hela vägen hem.
Låt oss bygga ditt unika hem!
Du vet vad du vill ha och vi vet hur dina husdrömmar kan förverkligas på ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt. Hör av dig, så planerar vi vidare tillsammans.
Hitta inspiration
Varför Teri-Hus?
Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?
Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!