Inspiration för ditt drömhus / Berättelser om drömmer som blivit verkliga / Fiskets hus – Vasa fick vardagsrum med havsutsikt

Fiskets hus – Vasa fick vardagsrum med havsutsikt

Fiskets hus är Vasabornas vardagsrum intill havet. Fisket och fisken har fungerat som inspiration, både för husets utseende och funktion. Stommen och fasadelementen till detta arkitektoniska konstverk har tillverkats av Teri-Hus.

Bakgrund till Fiskets Hus

I december 2016 vann konceptet Fiskets Hus den arkitekttävling som Vasa stad utlyste för att förnya området kring Fiskstranden i Vasa. Arkitekten Ann-Charlott Hästö, producenten Johanna Stenback och kocken Michael Björklund lämnade in det vinnande förslaget. Planerna färdigställdes 2017, och byggnadsarbetet pågick sedan till slutet av juli 2019. Byggtjänst H-E Storlund Ab fungerade som huvudentreprenör för bygget.

Konceptet Fiskets Hus sammanför Österbottens fiskarförbund, en fiskrestaurang och en saluhall med fisk. I huset finns Österbottens Fiskarförbunds kontorsutrymmen, HEJM Mat Ab:s restaurang och Fiskdisken Vasa Ab:s försäljningsutrymme av livsmedel. Huset ägs av Fiskets Hus Fastighets Ab.

Vasa fick vardagsrum med havsutsikt

När den populära Fiskstranden skulle förnyas hade Vasa stad flera önskemål. Strandområdet skulle få mera liv och bli en mer aktiv del av staden. Den nya byggnaden skulle vara av hög kvalitet, smälta väl in i omgivningen, bjuda på innovativ arkitektur och dessutom innehålla en bra affärsidé. Samtidigt var det också viktigt att strandområdet fortsätter vara öppet för alla.

Johanna Stenback tog initiativet till ett koncept som kretsar kring fisk och fiskenäring. Hon utvecklade idén tillsammans med kocken Michael Björklund och tog kontakt med arkitektbyrå ACH architecture som skapade arkitekturen till Fiskets hus. Under ett och samma tak skulle flera funktioner samlas, med portaler som anknyter till vattnet. Resultatet blev det koncept som sedan vann Vasa stads arkitekttävling 2016.

– Fisket och fisken blev en röd tråd i mitt arbete. Kvarken har ett av de rikaste fiskevattnen för många fiskar, bland annat sik. Resultatet blev en strandformation, en upphöjd strandlinje och ett tak likt en bro. I tävlingsskedet hade taket också ett promenadstråk, men det föll bort i samband med detaljplanen, säger Ann Charlott Hästö.

Taket blev ett sedumtak (grästak) eftersom det fungerar som femte fasad. Fiskets hus står nämligen i en park intill havet.

Det var viktigt för mig att belysningen skulle understryka formen. Och visst blir det en fisk när kvällsbelysningen reflekteras i vattnet intill kajen. Likaså finns också fiskens konstruktion och dess ben i självaste fasadens indelning, säger Hästö.

Huset förverkligades med lokala krafter

En ny detaljplan gjordes på basen av tävlingsbidraget. ACH architecture var med till bygglovsskedet och huvudplaneringen gjordes av ingenjörsbyrå AK-plan från Vasa. Det småskaliga och lokala betonades i planeringen och entreprenaderna så långt som möjligt. Huvudentreprenör för projektet var Byggservice H-E Storlund i Vörå, som handplockades till offertrundan och vann upphandlingen.

– Fiskets Hus var ett stort projekt för oss. De största utmaningarna var tidtabellen och arkitekturen. Taket är bågformat och väggarna vinklade, det finns ingenting som är rätt och slätt i det här huset, säger Staffan Julin som är vd för Byggservice H-E Storlund.

En annan skulle ha backat, men Vöråbyggarna såg Fiskets Hus som en spännande utmaning. De anlitade i sin tur Teri-Hus för att göra stommen och fasadelementen till den unika byggnaden. Samarbetet fungerade bra och elementplaneringen sköttes klanderfritt.

Vi hade nog Teri-Hus i bakhuvudet redan från början. Vi har samarbetat med företaget tidigare och vet att de klarar av större och mer krävande projekt, säger Julin.

En oemotståndlig utmaning för Teri-Hus

För Teri-Hus var bärigheten den största utmaningen. Glasväggen mot havet gjorde att företaget fick ta sig en rejäl funderare på hur de skulle få huset att hållas upp.

– Taket är bågformat och uppifrån sett har huset också formen av en fiskkropp. Det finns inte två likadana väggar i huset. Samtidigt var ju projektet så pass intressant att vi inte kunde motstå att ta en närmare titt på det, säger Stefan Byskata som är produktionschef på Teri-Hus.

Till en början tvekade Teri-Hus inför projektet, men nyfikenheten tog över. En sån här chans ville företaget helt enkelt inte missa.

Det var ett svårräknat projekt för oss, men vi valde att ta risken. Det lyckades bra och vi är stolta över att vi har fått vara med och förverkliga det här huset, säger han.

Fiskets Hus är ett av 14 nominerade projekt till priset Puupalkinto 2019. Puuinfo delar varje år ut priset till ett projekt som representerar högklassig finländsk träarkitektur eller som utnyttjar trä som material på ett sätt som främjar byggtekniken. En jury har valt de nominerade men folket bestämmer vinnaren. Omröstningen pågår fram till 14 november på: https://www.woodarchitecture.fi/puupalkinto. Vinnaren presenteras 28 november 2019.

Foto: Linus Lindholm

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Följ oss i sociala medier