Inspiration för ditt drömhus / Berättelser om drömmer som blivit verkliga / Cubo – i skydd av vingar

Cubo – i skydd av vingar

Det var faktiskt kärlek vid första ögonkastet. Paret fick plötsligt syn på huset när de slösurfade på nätet. Huset som med sitt personliga utseende och planlösning kändes nästintill perfekt. De kunde inte släppa tanken på husmodellen CUBO Atrium från Teri-Hus. Och så kom det sig att familjen, som svurit på att de aldrig skulle bygga hus, sparkade igång ett byggprojekt.

Det hela började med att Sanna och Tuukka hade en dotter och ville flytta till ett större hem.

– Först ville vi egentligen inte bygga hus, delvis för att vi upplevde att byggandet har dåligt rykte. Men så gick vi på promenad en dag i maj och hittade en intressant tomt i närheten av den skola som vår dotter skulle börja i. Vi beslöt oss för att utreda det alternativet och började kolla husmodeller på nätet, berättar paret.

Utbudet av husmodeller imponerade inte på Sanna och Tuukka. De flesta modeller liknade varandra, den ena tråkigare än den andra. Men så dök CUBO-modellen med atriumträdgård upp i flödet, och väckte parets intresse. Efter det lyckades ingen annan husmodell överträffa deras gemensamma favorit.

– Först och främst var modellen på bilden svart, och kändes modern med sitt nästintill platta tak. Den kändes direkt som vår stil. Planlösningen kändes också intressant, rumsfördelningen var lik den som vi hade funderat på.

Under en månads tid utredde paret praktiska saker och funderade vidare på sitt nya hem, och i juli lämnade de in en tomtansökan.

Hallen är hemmets visitkort. Idén till en hall som är lätt att hålla snygg fick Sanna från vänner som nyligen byggt hus. Intill ytterdörren finns en korridor med en lång fördjupning i väggen som utnyttjats smart för klädförvaring med både skåp och stänger. Här är skor och kläder prydligt undangömda på rätt ställe, vilket gör att den som kommer in slipper snubbla över en hög av skor i hallen.

Väderskyddat huspaket

När beslutet väl var fattat gick planeringen vidare i rask takt. Teri-Hus representant hittade paret i Tuusula, och han föreslog att paret skulle besöka bostadsmässan i Seinäjoki för att bekanta sig med CUBO-hemmet som fanns där. Det gjorde de och blev ännu mer övertygade, husleverantören verkade kunna sin sak.

Paret bestämde sig för att beställa ett stompaket från fabriken, ett väderskyddat huspaket. Det innebär att paret själv såg till att mark- och grundarbetet blev gjort. Efter det monterade husfabrikens byggare stomelement och takstolar på husgrunden och färdigställde utsidan med tillhörande vattentaksmaterial. När det var klart tog paret igen över arbetet.

Den här färdighetsgraden vågade paret välja eftersom Tuukka är utbildad elektriker och har arbetserfarenhet av de arbetsskeden som hör till småhusbyggande. Paret tog också på sig arbetet med projektledning, budgetering, tidtabeller och anskaffningar. Den ansvariga byggmästarens roll blev egentligen bara att besöka bygget mellan varven för att kolla att arbetet löpte som det skulle.

Så här i efterhand tänker Sanna och Tuukka att den ansvariga byggmästaren borde ha deltagit med aktivt i början, och med sin erfarenhet hjälpt dem sätta upp en realistisk kostnadsberäkning. Det skulle ha besparat dem mycket grubbel och bekymmer med budgeten.

– Det här är ett värdefullt tips till dem som funderar på att börja bygga!

En braskamin med glasruta åt båda hållen fungerar som rumsavdelare mellan matplats och vardagsrum. I köket finns en utgång till terrassen. Överlag ville familjen skapa en dämpad helhet, förutom några färgklickar som tapeten i vardagsrummet, pallen i koskinn och den blåa väggen i arbetsrummet. Golvmaterialet är mikrocement i hela huset.

Tomt med lerbädd under

Det nya bostadsområdet bjöd på utmaningar. Under det tunna humuslagret fanns en rejäl lerbädd som måste skrapas bort. Och för att huset skulle få en tillräckligt stabil grund, krävdes pålning.

– Pålningen var det minst stressiga momentet i grundarbetet. Vi visste exakt vad det arbetsskedet skulle kosta, för det har ett meterpris. Dessutom hade kommunen gett oss noggrann information om resultatet av markundersökningen. Däremot underskattade vi rejält vad det skulle kosta att transportera bort lermassorna.

Grundarbetet avslutades i februari och i april restes stommen av husfabrikens byggare.

– Den där våren och sommaren tog jag ut all semester jag kunde få och koncentrerade mig på att bygga, säger Tuukka.

Sanna hjälpte till på alla möjliga sätt. Hon jobbade nära bygget och kunde snabbt vara på plats för att ta emot leveranser ifall Tuukka inte var där. Det fanns en deadline att hålla, dels för att den tillfälliga hyreslägenheten ständigt åt av budgeten men också för att paret ville hinna flytta in innan andra barnet föddes. Lillasyster beräknades komma till världen kring jul.

Det svarta köket ger helheten karaktär. Paret ville ändå inte låta köket dominera rummet, och valde därför en induktionsspis med utdragbar underhängd köksfläkt till köksön. Det är lätt att städa köket, för varje sak har sin plats och det som lämnar kan enkelt gömmas i frukostskåpet tillsammans med Moccamastern.

Hemligheten bakom modellen Atrium

Sanna och Tuukka blev inte bara förtjusta i husmodellens linjära utseende, utan också i planlösningen med två vingar där sovrummen finns i den ena och gemensamma utrymmen i den andra. Barnen kan sova gott i sina rum fastän de vuxna ännu är vakna. Från andra sidan av huset hörs inga ljud, inte ens från terrassen.

Husmodellen Atrium är U-formad, vilket lämnar en öppen och ljus plats i mitten. Jämfört med ett traditionellt egnahemshus blir Atrium-husets trädgård mycket mera privat. Platsen i mitten passar utmärkt för en snygg och lättskött terrass, som i Sanna och Tuukkas hem. Den som har gröna fingrar kan i stället förvandla platsen till ett växthus i väl skyddat läge. Den som vill kan enkelt bygga ett snyggt tak i form av ett rutnät över uteplatsen. Det går också att taklägga uteplatsen och glasa in den för att få fler skyddade kvadratmetrar som en förlängning av inomhusrummet.

Modellen passar utmärkt i städer där småhustomterna är små. Tomten utnyttjas på ett väldigt effektivt sätt, jämfört med traditionella rektangulära hus. I det här fallet byggdes ett 160 kvadratmeter stort hem mitt på en 1200 kvadratmeter stor tomt. Bakom och bredvid huset lämnade endast det minimiavstånd som krävdes i tomtreglerna. Hemmet känns betydligt större än sina kvadratmetrar tack vare ljuset och innergården.

Den som lyckas placera sitt Atrium-hus rätt på tomten får ett effektivt vindskydd och en väl skyddad uteplats där man kan njuta av solen redan tidigt på våren.

– Vi har märkt att det är varmt på vår öppna terrass, till och med för varmt under heta sommardagar!

I planerna finns att skaffa sänkbara gardiner till landskapsfönstren för att undvika att det blir för varmt inne. Senaste år dämpades den värsta sommarhettan med ett segeltyg. I skuggan av solskyddet var det skönt att grilla, äta och njuta i utesofforna.

Sovrummen finns i husets ena vinge och gemensamma utrymmen i den andra. Fönstren mot atriumträdgården är så täta, att det inte hörs ett knyst till sovrummen även om de vuxna sitter ute och pratar med vänner ännu sent på kvällen.

Hus blir hem

När vi frågar paret vad som gör huset till just deras hem så svarar de: husmodellen har anpassats enligt deras livssituation, till en praktisk och tilltalande helhet som uppfyller deras önskemål och behov. Teri-Hus upplevdes som en väldigt flexibel husleverantör, som lyckades förverkliga alla de förändringsförslag som familjen hade.

– Våra vänner byggde före oss och vi stal till exempel idén till hallen från deras hus. I vårt eget sovrum ville vi ha ett stort klädrum istället för garderober, säger Sanna.

Paret gick noga igenom de vardagliga rutterna i hemmet för att kontrollera att de skulle fungera väl i praktiken. Det är bra att den som kommer från jobbet eller trädgården kan gå in via hjälpköket och direkt till tvättmaskinen. Och när paret funderade på användningen av terrassen insåg de att det behövs en grillplats. Därför flyttades skjutdörrens placering från arbetsrummet till köket.

Familjen är en byggerfarenhet rikare, och glada över att de vågade bygga hus. Nu har de ju verkligen fått sitt drömhus! Hemmet finslipas fortfarande och paret drömmer om att ha en utepool på innergården. Men den drömmen vill paret förverkliga utan stress. Den får ta sin tid.

Det här hemmet är Sanna och Tuukkas första byggprojekt. Paret vill tacka Teri-Hus, deras representant Guy Kullman och husleverantörens egna byggare. Samarbetet löpte smidigt genom hela processen, och paret fick snabbt svar på ställda frågor. Tack vare den pålitliga samarbetspartnern blev livets dyraste projekt en fin upplevelse.

Artikel och bilder: Suuri Talo Extra
(text: Jutta Rissanen, foto: Paula Osenius)

Familjen ville inte längre ha en stor trädgård att sköta men nog en stor skyddad terrass. De uppfyllde båda önskemålen genom att välja en husmodell med atriumträdgård. Terrassdäcket i mitten är 76 kvadratmeter stort. Som byggmaterial användes lättskött och giftfritt Organowood-virke.

Artikel och bilder: Suuri Talo Extra
(text: Jutta Rissanen, foto: Paula Osenius)

Bekanta dig med Cubo modellerna

Hitta inspiration

Varför Teri-Hus?

Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?

Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!

Beställ nyhetsbrev

Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter? Bekanta dig med våra principer för dataskydd.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Följ oss i sociala medier