Unika hem: Hem i Frisans i Esbo
Med yrkeskunniga byggare går byggprojektet bra och slutresultatet motsvarar förväntningarna. Maria Söderlund-Kroath och hennes familj lyckades anlita en fantastisk byggare som höll kontakten till husleverantör och underleverantörer, löste problem som uppstod på vägen och fungerade familjens stöd i svåra situationer. Nu bor familjen i sitt drömhem.
När en familj med fyra barn söker nytt hem i huvudstadsregionen, är listan med potentiella alternativ inte lång. Det märkte Esbobon Maria Söderlund-Kroath när hon inledde jakten på ett nytt hem tillsammans med maken Wilfrid Kroath. Deras parhuslägenhet på 160 kvadratmeter började kännas liten, men prislapparna på nya hus var orimliga och renoveringsprojekt visade sig också bli för dyra att ta sig an.
– Vi började jämföra olika alternativ, och undersöka om vi kunde låta bygga ett nytt hus för samma peng. Vi visste att utbudet av tomter inte är stort i Esbo, och vi sökte dessutom tomt på ett väldigt avgränsat område eftersom vi ville hålla oss nära barnens skola, säger Maria.
Paret upptäckte att det fanns tre tomter till salu i Frisans, där gammal jordbruksmark spjälkts upp i tre tomter. De lyckades få en av tomterna, och i och med det gick startskottet för deras knappt två år långa husprojekt.
OMSORGSFULL PLANERING
På byggmässan i Vanda blev familjen förtjust i ett hus i romantisk stil. De var just på väg att skriva avtal med husleverantören när de hittade byggaren Kalle Gummerus som uppmuntrade dem att ännu ta en titt på Teri-Hus och deras husmodeller. Gummerus hade byggt flera Teri-Hus och rekommenderade husleverantören, eftersom han visste att de tidigare husprojekten lyckats väl.
– Kalle bad om offert från Teri-Hus åt oss och skötte även resten av kontakten med husleverantören. Under hela projektets gång var han mycket mer än bara en byggare, säger Maria.
Via Gummerus lyckades familjen hitta bra samarbetspartners, och de gjorde bara upp avtal med tre parter: Kalle samt underleverantörerna för el- och VVS-arbetet.
– Det fungerade utmärkt! Kalle koordinerade arbetet och meddelade de andra när vi behövde deras arbetsinsats, säger Maria.
Hon riktar ett tack till både Kalle Gummerus och byggprojektets andra stöttepelare, den ansvariga arbetsledaren Oskar Björklöf. Honom hittade familjen av en slump, då den person som ursprungligen valts till ansvarig arbetsledare hoppade av projektet.
– Jag var och tittade på ett av barnens daghemsföreställning och pratade med en av mammorna i publiken. Då jag berättade om vår situation svarade hon genast att hon känner en bra typ. Oskar var faktiskt hennes kusin, säger Maria och skrattar.
OMSORGSFULL PLANERING
När familjen började planera sitt nya hem, fokuserade de först på rumsfördelningen. De ville ha barnens rum uppe och familjens gemensamma utrymmen nere. Varje barn måste få ett eget rum och på övre våningen skulle det också finnas ett gemensamt allrum och badrum.
– Vi ville också ha ett stort vardagsrum, ett rymligt kök, stora fönster och trädgård i söderläge, säger Maria.
Planeringsprocessen framskred i sakta mak. Tomten hade inte delats på förhand så byråkratin kring tomtindelningen krävde några månader. Det positiva var att det då fanns gott om tid att fundera, och de ritningar som Teri-Hus gjorde kunde finslipas in i minsta detalj.
– Vi hade nästan en slutlig version då jag besökte ett av Kalles tidigare byggprojekt och insåg att det vardagsrum och kök vi hade planerat skulle bli alldeles för litet. Vi gjorde ännu några förändringar efter det och fick därmed tio kvadratmeter till, säger Maria.
TYDLIG ARBETSFÖRDELNNG
Bygglovsansökan lämnade familjen in i februari 2016 och bygglovet beviljades i mitten av maj. I slutet av maj fälldes träd på tomten och i juni började Gummerus arbeta med grunden.
– Elementen från husleverantören kom i juli och deras montörer byggde både väggar och tak. Efter det tog Kalle över projektet igen.
Wilfrid fungerade som Kalles hjälpkarl, så mycket han kunde vid sidan om det egna arbetet. Männen hade en tydlig arbetsfördelning: varje fredag lämnade Kalle en lista till familjen, med uppgifter som kunde göras under veckoslutet.
– Wilfrid gjorde allt som tog mycket tid. Han bar byggmaterial och annat som behövde flyttas, städade, målade och förde bort skräp en gång i veckan. Jag skötte telefontrafiken, det var jag som svarade när Kalle ringde och fattade snabba beslut när det behövdes. Det är tur att vi har samma smak, säger Maria och ler.
ETT LYCKAT PROJEKT
I mars kunde familjen flytta in i sitt nya hem och under sommaren färdigställdes trädgården. Livet i det egna Teri-Huset har varit precis så, som Maria i planeringsskedet föreställde sig att det skulle bli.
– Det är bara gångjärnen i köket med tryck-och-öppna-funktion som vi har bytt till en annan variant. De var lite väl känsliga och öppnade sig för lätt, dessutom kändes de lite krångliga för barnen, säger Maria.
I övrigt motsvarar det nya hemmet familjens förväntningar och önskemål och nu, när också trädgården är klar, fortsätter vardagen i en mer avslappnad takt.
– Vi lämnade med en bra känsla efter byggprojektet, och det är nog mycket tack vare Kalle. Han löste många problem på vägen och gav oss dyrbara tips. Dessutom uppmuntrade han oss att välja smart då vi funderade var vi skulle satsa och var vi skulle spara, säger Maria.
MARIAS TIPS TILL DIG SOM PLANERAR HUSBYGGE
- Byggaren och den ansvariga arbetsledaren är nyckelpersoner. Om samarbetet mellan dem fungerar bra, så går det mesta smidigt.
- Anlita så få underleverantörer som möjligt. Ju färre parter som är inblandade i projektet, desto enklare är det att koordinera deras arbete.
- Den billigaste lösningen är sällan den bästa. De mest lyckade valen finns ofta någonstans där mitt emellan.
- För dig som planerar hus lönar det sig att hälsa på hemma hos andra. Där kan du få många bra tips, till exempel när det gäller rumsfördelning och elplanering.
- Det lönar sig inte att spara på slitytor i hemmet, som till exempel golvet.
Artikel och bilder: Suuri Talo Extra
Hitta inspiration
Varför Teri-Hus?
Vill du ha tilläggsuppgifter eller en offert?
Se var du kan hitta en representant nära dig för att fråga mera!